Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht caravan

Vraag gesteld door op 3 augustus 2020

Wat te doen als gekochte caravan voorzien van mover, dakluifel en twee fiestdragers, maar zonder verdere inhoud, meer weegt dan de maximale 1500 kg conform het kentekenbewijs van de caravan?

Wij hebben de caravan gekocht op 09-03-2019 bij bedrijf X. Op de nota staat duidelijk dat het inclusief mover en luifel is. Tevens heb ik foto’s, waaruit blijkt dat er zowel vóór als achter op de caravan een fietsdrager zat, toen wij het kochten. Wij hebben niks extra’s besteld. De caravan gekocht zoals hij daar stond. Het betreft een Hobby 495 UL Luxe Edition, kenteken XX-XX-XX.

Op het kenteken staan zowel bij technische maximale massa als bij toegestane maximale massa 1500 kg.

Met mijn broer afgelopen week gehad discussie over gewicht van de caravan. Op 1 augustus jl. de caravan laten wegen op een weegbrug. Kwam uit op 1640 kg, zonder zware issues, zoals voortent etc. Vandaag alles, echt alles, gewogen wat in de caravan zit. Kwam ik uit op 115 kilo. Dus onze volledig gestripte caravan weegt 1525 kg.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft in 2019 een caravan gekocht bij bedrijf X. De caravan is inclusief luifel en mover en fietsendrager. U bent er onlangs na een weging van de caravan achter gekomen dat de caravan onbeladen meer weegt dan het maximaal toegestane gewicht. Ook de technische massa is maximaal 1500 kg. De caravan weegt onbeladen 1525 kg.

Het lijkt ons dat u daar geen genoegen mee hoeft te nemen, u heeft feitelijk nu een caravan die onbruikbaar is omdat u strafbaar bent als u er mee de weg op gaat.

U kunt de koopovereenkomst ontbinden met een beroep op non-conformiteit. U moet de verkoper schriftelijk laten weten dat hij u een product heeft verkocht dat niet aan de verwachtingen voldoet, namelijk een caravan een geschikt is voor een normaal gebruik, zoals op vakantie gaan. Voor meer informatie over klachten na aankoop verwijs ik u naar onze website.

Omdat de aankoop langer geleden is dan 6 maanden ligt de bewijslast bij u. Het is dus belangrijk zo veel mogelijk bewijs te verzamelen dat de caravan te zwaar is, bijvoorbeeld het resultaat van de weging die u heeft uitgevoerd.

Van een professionele verkoper mag u verwachten dat hij bekend is met het gewicht van de caravan. Ons stappenplan klachten na aankoop kunt u hier terugvinden. Indien de overeenkomst wordt ontbonden, krijgt u de koopprijs terug en moet u de caravan inleveren. Wanneer u de caravan al hebt gebruikt, kan het zijn dat u voor dit gebruik een redelijke vergoeding moet betalen.

Het bedrijf is aangesloten bij de BOVAG. Mocht u er met de verkopende partij niet uitkomen, dan is het ook nog een mogelijkheid om het geschil aan de Geschillencommissie Voertuigen voor te leggen. Daarnaast kan het verstandig zijn om te kijken of u een rechtsbijstandverzekering heeft en of u via die weg de verkopende partij kunt bewegen een passende oplossing te bieden

Ik weet niet hoe de relatie met het caravanbedrijf en u is, maar u kunt natuurlijk altijd contact met hen opnemen om dit probleem te bespreken. Wel is het belangrijk dat u altijd dit schriftelijk bevestigt.