Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper met NL kenteken uit Zweden kopen?

Vraag gesteld door op 5 augustus 2020

Kan ik zonder addertjes onder het gras een camper kopen, met NL kenteken van een Zweedse dame die enige tijd in Nederland gestationeerd is geweest?
Ze biedt hem aan omdat overschrijven naar Zweeds kenteken te duur/ingewikkeld is. De prijs is inclusief handling en shipping fees, vaste prijs.

Stappenplan volgens mevrouw:

  • Het transportbedrijf stuurt mij een mail met de leverings- en inspectie documenten, de rekening, tracking nummer, en vraagt 50% aanbetaling, waarna de camper thuis in nl. afgeleverd wordt.
  • Bij ontvangst van de camper 5 dagen bedenktijd om de camper te testen (500 km) en te laten keuren. Niet tevreden, retourshipping voor rekening verkoper zegt ze. If ok, sign the contract of sale and the car is yours zegt ze. Only way to buy it. Kopie ID koper vereist.

Mevrouw lijkt ok, mailt van haar bedrijfsaccount van een grote houtfirma uit Zweden, in de functie van Chief Distribution and Technology. Zo staat ze ook vermeld op de bedrijfswebsite.

Is dit een regeliere verkoopmethode vanuit Zweden, zijn er meerkosten te verwachten of geen camper en wel 50% betaald? Graag z.s.m. uw expertise/advies ivm optie op de camper.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft uw oog laten vallen op een advertentie waarin een camper voor een zeer gunstige prijs wordt aangeboden door een Zweedse dame de in Nederland zou hebben gewoond en het teveel gedoe vindt om de camper in te voeren in Zweden. Het klinkt eigenlijk veel te mooi om waar te zijn. U vraagt zich af wat onze mening hieromtrent is.

Uit uw aanvullende informatie blijkt dat de vermeende verkoper (woonachtig in Zweden) eerst 50% van de koopprijs wenst te ontvangen van u alvorens de camper via een derde partij aan u te leveren.

Nigeriaanse fraude

Ik raad u af om in zee te gaan met de verkoper. Het doet ons sterk denken aan Nigeriaanse fraude.

Nigeriaanse fraude is een andere naam voor voorschotfraude. Deze vorm van fraude is meestal het werk van Nigeriaanse criminelen. Het staat ook bekend als 419-fraude, vernoemd naar artikel 4.19 van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht. De Nigeriaanse zakelijke voorstellen duiken al meer dan 10 jaar op via advertenties op Marktplaats, via e-mail of WhatsApp. Opgegeven reden van verkoop komt zeer geloofwaardig voor. Vaak wordt de identiteit van een persoon misbruikt, welke vertrouwd voorkomt.
 
Als u de tekst van de ontvangen e-mail plakt in de zoekfunctie van Google, zal u doorgaans vele berichten zien van verhalen over fraude.
 
Buitendien klinkt de lezing van de vermeende Zweedse dame in kwestie niet plausibel, daar zij de camper als verhuisgoed eenvoudig in Zweden kan invoeren, en doorgaans zonder verschuldigdheid van belastingen, heffingen etc.

Conclusie

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dit doorgaans ook het geval. Ik raad u af om op het aanbod in te gaan.

Ik raad u voorts aan de website van de Fraudehelpdesk en AVRO/TROS Opgelicht! te raadplegen voor de actuele fraude praktijken.

Tips bij de aanschaf van een gebruikte auto vindt u op onze website.