Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wettelijke garantie

Vraag gesteld door J.H. Post op 27 juni 2020

Ik heb bij een gerenommeerde regionale merkdealer (en BOVAG-lid) een jonge 2e hands auto (09-2019) met iets minder dan 7000 kilometer op de teller gezien waarvoor ik belangstelling heb. Ik heb een proefrit gemaakt en heb vervolgens een aanbieding gekregen van de dealer. In die aanbieding zit een afleverpakket waarvoor ik geen belangstelling heb. Dat heb ik gemeld. De dealer heeft mij daarop meegedeeld dat ik kan afzien van het afleverpakket maar dat het in dat geval bedrijfsbeleid is dat de koper ook afziet van alle wettelijke rechten op garantie. Als ik dat niet wil moet ik het afleverpakket afnemen. Ik vind dat uiteraard een vreemde zaak en volgens mij kan dat wettelijk ook niet als ik de relevante teksten van het Bw lees.

Mijn vraag is of mijn veronderstelling dat de verkoper dit niet mag doen juist is en ik dus met een beroep op de wet kan verlangen dat ik niet verplicht kan worden om het afleverpakket af te nemen en evenmin van mij kan worden verlangd dat ik afstand doe van mijn wettelijke rechten.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een proefrit gemaakt in een jonge occasion die te koop is aangeboden door een regionale merkdealer. Bij het aanbod van de verkoper werd ook een afleverpakket aangeboden. Na enige discussie bleek dat als u het afleverpakket niet afneemt u uw wettelijke rechten zou opgeven, aldus de verkoper. U wilt graag weten of van u verlangd kan worden dat u afstand doet van uw wettelijke rechten.

Het bij overeenkomst afstand doen van uw rechten heeft geen juridische gevolgen voor de wettelijke rechten bij non-confromiteit.

Dwingend recht

De bepalingen aangaande conformiteit en rechten bij non-conformiteit zijn opgenomen in afdeling 2 en 3 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Art. 7:6 BW verklaart o.a. deze bepalingen van dwingend recht. Een overeenkomst die in strijd met dwingend recht wordt aangegaan is vernietigbaar.

Garantie

Partijen kunnen naast de wettelijke rechten een garantie overeenkomen. Partijen zijn vrij om de inhoud van een commerciële garantie te bepalen. Ook mag een verkoper de voorwaarden aan deze garantie verbinden tot het afnemen van een afleverpakket.

Conclusie

Van een bepaling van dwingend recht kán niet worden afgeweken. Als partijen hier toch toe besluiten in een overeenkomst, dan kan deze overeenkomst worden vernietigd. Na vernietiging heeft de overeenkomst volgens het recht nooit bestaan. U heeft dus na vernietiging van het beding, alsnog de wettelijke rechten bij non-conformiteit.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.