Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vriendin mee op vakantie

Vraag gesteld door op 17 juni 2020

Als de vriendin van onze dochter, beiden 15 jaar, mee gaat met ons op vakantie naar Kroatië hebben we dan nog iets van een verklaring nodig omdat zij een andere achternaam heeft?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent van plan om met uw gezin en een vriendin van uw dochter (15 jaar) op vakantie te gaan naar Kroatië. U wilt graag weten of de vriendin naast een geldig paspoort of ID-kaart andere documentatie mee moet nemen, omdat zij een andere achternaam heeft.

Reizen minderjarig kind

Als een u met een minderjarig kind (< 18 jaar) naar het buitenland reist zonder dat u het ouderlijk gezag heeft, dan heeft u toestemming van de ouder(s) met het ouderlijk gezag nodig. Als deze toestemming ontbreekt, kan u worden verweten dat u het kind aan het ouderlijk gezag onttrekt of zelfs dat er sprake is van (internationale) kinderontvoering. U moet kunnen aantonen dat u toestemming hebt van de ouder(s) met het ouderlijk gezag bij de grenscontrole.

Toestemmingsformulier

Hoewel het niet verplicht is om een toestemmingsformulier mee te nemen, is het raadzaam dit toestemmingsformulier te gebruiken. Alle noodzakelijke informatie wordt hierop aangegeven en het kunnen tonen van dit ingevulde formulier zorgt doorgaans voor een soepele doorgang bij een grenscontrole.

Conclusie

U moet kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s) die het ouderlijk gezag hebben over de vriendin van uw dochter om haar mee te nemen naar het buitenland. Het is raadzaam om het formulier ‘toestemming reizen met minderjarige kinderen’ te laten invullen en mee te nemen op reis.