Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie

Vraag gesteld door op 24 juli 2020

De dynamo van mijn Opel Corsa uit 2006 is vorig jaar - 14 augustus - door de vorige eigenaar vervangen. Rekening van zijn garage is in mijn bezit. Ik heb de auto in mei van hem gekocht. Nu heb ik sinds vorige week startproblemen en blijkt de dynamo volgens mijn eigen garage - na intensief zoeken - opnieuw defect.

Heb ik recht op garantie als nieuwe eigenaar en wat zijn mijn opties tav het vervangen van deze dynamo en eventueel geld terug vragen? Mijn garage raadt (uiteraard) aan om de dynamo door henzelf te laten vervangen en het bedrag van de ‘oude’ dynamo bij de vorige garage te claimen, maar wat is mijn recht? Inmiddels zijn de arbeidskosten zonder het vervangen van de oude dynamo al opgelopen tot €300, kan ik bovendien hiervan iets verhalen op de vorige garage?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Nu is de dynamo stuk. De vorige eigenaar had deze een jaar geleden laten vervangen. U vraagt of u nog recht heeft op garantie.

Het uitgangspunt is dat garantie alleen geldt voor degene die onder garantie werkzaamheden heeft laten uitvoeren. In dit geval is dat de vorige eigenaar. De garantievoorwaarden bepalen vervolgens of een garantie overdraagbaar is. Heeft u geen garantie meer, dan is de vraag of u op grond van de wet nog eventuele kosten voor herstel kunt verhalen.

Heeft u de auto bij een professionele verkoper gekocht, dan is het zo dat u een beroep kunt doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te eerder u rekening moet houden met gebreken.

Het gebrek moet bij de levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Als koper moet je wel onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken.

In uw geval begrijp ik dat u de auto van de vorige eigenaar heeft gekocht. Een particuliere verkoper moet op zich ook instaan voor hetgeen hij verkoopt. De verantwoordelijkheid gaat echter minder ver dan bij een professionele verkoper. U zult moeten aantonen dat de auto al met een gebrekkige dynamo is verkocht en dat de verkoper dit wist of had moeten weten.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.