Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinelucht bij start

Vraag gesteld door op 17 februari 2020

Ik ben in het gelukkige bezit van een Toyota Verso kenteken **-***-* (mod EJ) uit 2011. Bij start ruik ik een benzinelucht (buiten en binnen in de cabine) die na enkele minuten verdwijnt. Bij de Toyota dealer zegt men dat het wel vaker voorkomt en geen kwaad kan. Ik ben er niet gerust op. Verder prima auto, staat binnen, geen mankementen verder, 70k km gelopen. Wat is uw oordeel?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een benzinelucht in en rondom uw Toyota Verso uit 2011. Het is te ruiken na de start. De hamvraag is: is het benzinedamp of uitlaatgas.

Als het werkelijk benzinedamp is, dan moet er ergens een lekkage zijn. Benzinelekkage is per definitie een mankement, potentieel gevaarlijk en zal moeten worden verholpen. Het kan echter ook zijn dat de lucht die u ruikt uitlaatgas is. Bij een koude start krijgt de motor een rijker mengsel en is de verbranding nog niet optimaal. Dat kan worden ervaren als een benzinelucht. Afhankelijk van hoe de wind staat kan er via de interieur ventilatie wat uitlaatgas in het interieur komen.