Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto overzetten van compagnon naar de zaak

Vraag gesteld door op 7 mei 2020

Mijn bedrijf heeft 2 auto's. Mijn compagnon heeft deze 2 auto's op zijn eigen naam gezet. Dit per abuis want deze auto's zijn van de zaak. Hoe krijg ik ze nu op naam van de zaak? Ik heb dit contract gevonden maar dat lijkt mij niet geschikt voor een bedrijf, enkel voor particulieren.

Ik hoop dat u mij kunt informeren met een juridisch passende oplossing.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Per abuis zijn een tweetal voertuigen op naam gesteld van uw compagnon terwijl de auto’s toebehoren aan de onderneming. U wilt graag weten hoe u deze onjuiste registratie ongedaan kunt maken. Ook wilt u graag weten welke overeenkomst u hiervoor moet gebruiken.

Eigendom en tenaamstelling kenteken

De eigendom van een auto wijzigt niet door een wijziging in de tenaamstelling van het kenteken. Als de voertuigen juridisch toebehoren aan de onderneming en u wenst de voertuigen ook als zodanig op naam gesteld te hebben, dan volstaat een reguliere overschrijving van het kenteken.

Kenteken overschrijven

Voor het wijzigen van de tenaamstelling van het kenteken moet een namens het bedrijf tekeningsbevoegde persoon met het KvK uittreksel en het eigen identificatiebewijs naar het kentekenloket of de RDW-balie. Ter plekke moet dan het tenaamstellingsbewijs (Dee IB) en het overschrijvingsbewijs of de kentekencard en de tenaamstellingscode worden afgegeven en een bedrag van 10,40 euro per overschrijving worden betaald.

Conclusie

De (rechts)persoon op wiens naam een kenteken gesteld is, hoeft niet ook de eigenaar van de voertuigen te zijn. De eigendom van de voertuigen is nooit overgegaan op uw compagnon. U kunt volstaan met het overschrijven van het kenteken.

Voor meer informatie over het overschrijven van het kenteken verwijs ik u graag naar onze website.