Auto-ongeluk
Vraag gesteld door P.J. Cornelissen op 17 juli 2020
Persoon A heeft de auto uitgeleend aan Persoon B. Persoon B heeft een auto-ongeluk gehad, door zijn schuld en de auto is total loss verklaard. Persoon A verliest zijn schade vrije jaren. En staat nu negatief in zijn schade vrije jaren. De verzekering van de bestuurder (persoon B) verwijst naar de WA verzekering van de auto voor het verhalen van de schade. Is het echter mogelijk dat in dit geval de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld en dat persoon A zijn schadevrije jaren bij de verzekering behoudt?
Antwoord van Marlijn
ANWB ExpertPersoon A heeft de auto uitgeleend aan Persoon B. Deze krijgt een ongeluk (door eigen schuld) waardoor de auto total loss is verklaard. Persoon A verliest hierdoor zijn schade vrije jaren. U wilt weten of het mogelijk is dat persoon B in dit geval aansprakelijk wordt gesteld waardoor persoon A zijn schadevrije jaren kan behouden.
Persoon B heeft in dit geval niet de mogelijkheid om de schade bij een verzekeraar te verhalen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt niet de schade aan motorvoertuigen.
In Nederland is een autoverzekering gekoppeld aan het kenteken. Alleen de kentekenhouder (persoon A) kan dus schade claimen bij de WA-verzekeraar. Daarbij moet het gaan om schade aan derden, want een WA-verzekering dekt niet de schade aan de eigen auto. Dat is wel het geval als het gaat om een WA casco (allrisk)-verzekering, dan is de eigen voertuigschade wel gedekt.
Er zijn in dat geval twee mogelijkheden waardoor A geen no-claim verlies lijdt:
- Persoon A claimt de schade niet onder zijn WA casco verzekering, maar stelt zelf persoon B aansprakelijk en vordert rechtstreeks van hem de schade aan de auto.
- Persoon A claimt de schade bij zijn verzekeringsmaatschappij. En vraagt de verzekeraar uit te rekenen wat het no-claim verlies is (m.a.v. hoe lang het duurt/wat het kost om weer op hetzelfde niveau schadevrije jaren te komen) en eventueel het eigen risico. Voor dit no-claim verlies en het eigen risico stelt persoon A persoon B aansprakelijk.
Ik hoop uw vraag hiermee te hebben beantwoord. Meer informatie over auto uitlenen vindt u op onze website.
Deel deze pagina