Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol Noorwegen

Vraag gesteld door J.G.M. Heerdink op 28 januari 2020

Binnen 6 maanden zou ik van een bureau in Londen een rekening krijgen voor de tol tijdens onze vakantie in Noorwegen. Die 6 maanden zijn voorbij. Als post is zoekgeraakt, krijg ik waarschijnlijk een incassobureau met extra kosten achter me aan. Hoe kan ik achterhalen of er nog een rekening komt? Op de site van dat Londense bureau kan ik zonder rekeningnummer niets navragen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft gebruik gemaakt van een Noorse tolweg en heeft gekozen voor betaling achteraf. U heeft begrepen dat u de rekening dan binnen uiterlijk 6 maanden thuisgestuurd zou krijgen. U heeft de rekening tot op heden niet ontvangen. U wilt graag weten of u als u een herinnering krijgt verplicht bent de verhoging te betalen.

Gelegenheid tot betalen
U moet in de gelegenheid zijn gesteld om het gereduceerde tarief van de boete te betalen. Zolang u de eerste brief niet heeft ontvangen, kan de verhoging van dat bedrag niet worden afgedwongen.

Conclusie
U kunt bij EPC aangeven dat u de eerste brief niet heeft ontvangen. Tenzij EPC het tegendeel kan bewijzen, kunt u aangeven dat u daarom niet bereid bent de kosten van de verhoging te betalen.

Mocht u er onderling niet uitkomen dan kunt u contact opnemen met het ECC voor bemiddeling in het geschil. Graag verwijs ik naar de website van het Europees Consumenten Centrum (ECC).

Voor meer informatie over tollheffing in Noorwegen verwijs ik u graag naar onze website.

 

Reacties

J. Jaspers

Auteur - 16 maart 2023

Hallo! Wij hebben met de camper een reis door zuidelijk Noorwegen gemaakt in juni 2022. Geen idee of we tol verschuldigd zijn. Nu die reis alweer bijna 8 maanden achter ons ligt vraag ik me af of er 'dus' geen tolfactuur meer komt. Zie ik dat juist?
Jan Jaspers

Marlijn

ANWB Expert - 19 maart 2023

U heeft in juni 2022 met de camper een reis door zuidelijk Noorwegen gemaakt en nog steeds geen afrekening voor de tol ontvangen. U vraagt of u die na circa 8 maanden nog kan verwachten.

Als u uw voertuig in Noorwegen niet vooraf registreert, wordt er met camera's boven de weg het kenteken van het voertuig gescand, en ontvangt u later thuis de afrekening voor de tolkosten.

Er is geruime tijd nodig voor de verwerking van de foto's van de voertuigen. Volgens onze informatie wordt de rekening in principe binnen vier tot zes maanden thuisgestuurd door Epass24 (van het Zweedse bedrijf Parktrade Europe). Wij horen wel vaker dat leden langer dan zes maanden wachten op de afrekening. U kunt er niet zonder meer van uitgaan dat u geen factuur meer ontvangt.

Mocht u zekerheid willen, dan kunt u overwegen contact op te nemen met Epass24. De contactgegevens staan onderaan deze webpagina van Epass 24.