Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugbetaling Duitse boete

Vraag gesteld door op 26 maart 2020

Op 21-1-20 kreeg ik een (terechte) boete uit Duitsland. Op 31-1-20 heb ik het verschuldigde bedrag naar Duitsland overgemaakt echter op 24-3-20 werd dit bedrag op mijn rekening teruggestort en dat zonder begeleidende brief of uitleg. Mijn vraag: Wat kan de reden zijn dat dit bedrag wordt teruggestort.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een verkeersovertreding begaan in Duitsland. Na ontvangst van de informatiebrief heeft u het vermoedelijke bedrag van de boete vermeerderd met bijkomende kosten overgemaakt volgens de instructie. Onlangs ontving u het door betaalde bedrag retour. U wilt graag weten wat hiervan de reden is.

Informatiebrief

In Duitsland wordt na het constateren van een verkeersovertreding, de kentekenhouder op de hoogte gebracht van de verkeersovertreding. Vervolgens wordt een beslissing genomen welk vervolg de geconstateerde overtreding moet krijgen. Soms is er meer onderzoek nodig, moet de zaak geseponeerd worden of kan een boete en eventueel een aanvullende maatregel worden opgelegd.

Uw betaling

Het bedrag dat u heeft betaald zal, als een boete wordt opgelegd worden verrekend met deze boete. Als een lagere boete zou worden opgelegd dan verwacht werd, ontvangt u een gedeelte van deze waarborgsom terug. Wordt een hogere boete opgelegd, dan zult u een extra betaling moeten doen en gehoor geven aan eventuele aanvullende maatregelen.

Betaling retour

U heeft het volledige bedrag retour ontvangen. Dit kan het gevolg zijn van seponering. In dat geval kunt u een bevestiging van het besluit tot seponering op korte termijn verwachten. Het terugstorten van uw betaling kan ook het gevolg zijn van een administratieve fout.

Conclusie

Als u zekerheid wilt over de afhandeling van deze verkeersovertreding raad ik u aan contact op te nemen met de betreffende Bussgeldstelle. Alternatief kunt u het Bussgeldbescheid of de beslissing tot sepot afwachten. Vooralsnog is er geen boete opgelegd en bent u (nog) geen betaling verschuldigd.

Voor meer informatie over de boeteafhandeling in Duitsland verwijs ik u graag naar onze website.