Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade na wegslepen

Vraag gesteld door op 3 maart 2020

7 Jan is mijn auto weggesleept in opdracht van de gemeente Noordwijk. Na drie dagen heb ik de auto opgehaald in Leiden. Ik meende wat slingering te voelen aan de achterkant. Echter ik gebruik de auto niet vaak en stond kort voor de APK keuring. Ik dacht ik vraag wel of ze er even naar kijken.

Vorige week heb ik de auto naar de garage gebracht. Ik kreeg de nare melding dat de stabilisatiestang van de achteras verbogen was. Op de vraag hoe zoiets kan gebeuren, vertelde de garagist dat zoiets kan gebeuren als je door een enorme kuil heen rijdt of over een grote steen. Daar er verder aan de bodem totaal geen schade zichtbaar is, leek het hem onwaarschijnlijk dat dit de oorzaak was. Toen ik zei dat de auto weggesleept was, zei hij dat dat oorzaak geweest kan zijn.

Ik heb contact gehad met de berger maar die weigeren op wat voor manier mee te werken. Aansprakelijkheid aanvaarden ze niet. Wat zijn nu mijn verdere opties.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw auto is weggesleept door de gemeente, omdat de auto geparkeerd stond op een plek waar dat niet was toegestaan. Nadat u de auto heeft opgehaald bij het bergingsbedrijf is schade geconstateerd aan de stabilisatiestang van de achteras. Het bergingsbedrijf heeft aangegeven geen aansprakelijkheid te accepteren. U wilt graag weten wat u kunt doen om de schade vergoed te krijgen.

Aansprakelijkheid voor schade

De hoofdregel in Nederland is dat ieder zijn eigen schade draagt. Als vaststaat dat de schade door een ander is veroorzaakt, kan de schade onder omstandigheden worden verhaald op de veroorzaker van de schade. Als er sprake is van een onrechtmatig handelen dat de schade heeft veroorzaakt en deze handeling aan de veroorzaker van de schade kan worden toegerekend, moet deze de schade worden vergoed.

Aansprakelijk stellen

Om de schade aan het voertuig vergoed te krijgen, is het belangrijk om de veroorzaker van de schade schriftelijk aansprakelijk te stellen. Naast het bergingsbedrijf is het denkbaar om (ook) de gemeente aansprakelijk te stellen. Op onze website vindt u modelbrieven waarmee u partijen aansprakelijk kunt stellen.

Let op, gelet op het tijdsverloop tussen het wegslepen en de constatering van de schade is het lastiger om te bewijzen dat de schade het gevolg is van het handelen van het bergingsbedrijf en/of de gemeente.

Conclusie

Ik raad u aan om zowel de gemeente als het bergingsbedrijf schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de schade aan uw auto. Ook is het raadzaak om bewijs te verzamelen. Denk hierbij aan de verklaring van de garage of van een schade-expert en de nota voor de herstelreparatie. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u deze inschakelen.