Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten vervangend vervoer

Vraag gesteld door M.M.A. van Sas op 26 februari 2020

Mijn dochter heeft een ongeval gehad en de tegenpartij is aansprakelijk en heeft dat ook erkend. Nu heeft zij in de periode dat ze geen auto had en de afhandeling van de verzekering mijn auto geleend om naar haar werk te gaan.

Kun je deze kosten claimen bij de tegenpartij voor vervangend vervoer? Wij kunnen op dat moment zelf geen gebruik maken van onze auto. Graag heb ik hierover meer informatie.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw dochter heeft een ongeval gehad. De tegenpartij is aansprakelijk en deze heeft de aansprakelijkheid ook erkend. Ze heeft de auto van u geleend in de periode dat ze geen auto had om naar haar werk te gaan. Kunnen kosten voor vervangend vervoer geclaimd worden bij de tegenpartij?

Vervangend vervoer

Na een aanrijding kun je recht hebben op vervangend vervoer. De kosten worden dan vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Er moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden. Als u na de aanrijding niet met de auto kunt rijden dan kunt u een auto lenen of huren. De eventuele kosten zijn te claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Neem hierover van te voren contact op met de wa-verzekering van de tegenpartij.

Schadebeperkingsplicht

Je bent verplicht de schade te beperken, dat betekent dat de huurperiode zo kort mogelijk moet worden gehouden. In geval van reparatie is dat de tijd die nodig is om je auto te repareren. Is de auto total loss dan wordt meestal 14 dagen vergoed. Een deel van de huurkosten blijft voor eigen rekening. In de regel vergoedt de verzekeraar 75% van de huurkosten en blijft 25% voor eigen rekening. Daarnaast moet de huurauto gelijkwaardig zijn aan de eigen auto.

Meer informatie over schadeposten en in het bijzonder vervangend vervoer vindt u op onze website.