Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ingang garantie nieuwe auto

Vraag gesteld door op 29 april 2020

Ben er op een vervelende manier achter gekomen, dat wanneer je een absoluut nieuwe auto koopt of wil kopen de garantie op de auto niet (!) ingaat bij aankoop, maar verdorie op de datum dat de impertuer/dealer hem op naam gezet heeft. Dat bleek bij een verlenging van de garantie, toen ik de de nieuwe einddatum zag. Betaalde wel de volle twee jaar extra, maar kreeg die niet!

Toen ik onlangs (mrt 2020) informeerde naar een nieuwe auto, en dat controleerde, bleek die al van nov. 2019 op naam te staan. Geen enkele verkoper maakt je daar op attent. Heb de deal onmiddellijk afgezegd, Er bleef maar een 1,5 jaar over.

Zetten ze de de auto km op 5, waarbij ze dan juridisch een '2de  hands' verkopen? Herhaal: geen enkel dealer maakt je daarop attent. Vind het een vorm van oplichting. Ik vrees dat veel kopers daar niet van op de hoogte zijn, als je een nieuwe uit voorraad koopt. Misschien ook goed om in de Kampioen eens aandacht aan te geven.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ingangsdatum van fabrieksgarantie bij aanschaf van een nieuwe auto. Het is u namelijk overkomen dat u in de veronderstelling was een nieuwe auto te kopen bij de dealer, maar in werkelijkheid was de auto al maanden ervoor door de dealer op kenteken gezet.

Uitgangspunt is dat de fabrieksgarantie ingaat op de datum dat de auto op kenteken wordt gesteld (datum eerste toelating/datum eerste afgifte NL). Normaliter komt deze datum overeen met datum tenaamstelling.

In de praktijk komt het voor dat dealers een groot aantal auto's inkoopt bij de importeur als er bijvoorbeeld een verhoging van de BPM in werking zal treden. Door deze nog onverkochte auto's op kenteken te zetten, wordt zo voorkomen dat deze auto's bij levering aan de koper onder het lagere BPM-tarief valt. 

Mededelingsplicht dealer

In voornoemde situatie heeft de dealer wel de plicht de potentiële koper te informeren over het feit dat de auto al weken/maanden op kenteken is gesteld, waardoor de termijn van de fabrieksgarantie verkort is en reeds loopt vanaf datum dat de auto door dealer op kenteken is gesteld.

Naast het feit dat de dealer dit behoort te melden aan de (potentiële koper, dient de dealer de (potentiële) koper een redelijke korting te geven op de koopprijs. 

Als koper doet u er derhalve verstandig aan te controleren of de auto al niet op kenteken is gesteld. Wanneer u als koper instemt met levering va de auto die al weken/maanden eerder op kenteken zijn gezet, zorg er dan wel voor dat de fabrieksgarantie door de dealer verlengd wordt, opdat u de volledige duur van de fabrieksgarantie verkrijgt.

Non-conformiteit art 7:17 BW

Buitendien kunt u - als consument - na verloop van de fabrieksgarantie te allen tijde nog wel een beroep doen op non-conformiteit (wettelijke garantie). Enig verschil met fabrieksgarantie is dat - zes maanden na levering - de bewijslast bij de consument ligt. Ofwel; u dient te bewijzen dat de auto of onderdeel ondeugdelijk is, en dat het gebrek niet is voortgekomen door opzet, onjuist gebruik of door onheil van buiten af.

Meer informatie over klachten na aankoop leest u op onze website.