Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

problemen camper

Vraag gesteld door op 27 oktober 2019

Wij hebben een camperreis gemaakt met veel problemen. Het betreft een Renault. Onderaan de tekst, heb ik de brief geplaatst, die ik naar Renault Nederland heb gestuurd. Daarbij had ik kopieën van de facturen, van betreffende garages, bijgesloten. Als u wilt kan ik die ook naar u sturen, met eventueel foto's van de huidige schade. Het motorblok is onherstelbaar beschadigd en moet worden vervangen. Er is een gat ontstaan tussen cilinder 3 en 4. We hebben contact gehad met Renault Nederland. Conclusie: de schade is ons zelf te wijten, omdat we doorgereden zijn.Volgens hun technici is de schade ontstaan door het verder rijden met defecte injectors. Foto's van de schade willen ze niet ontvangen en willen niet reageren op onze garagehouder, omdat het een niet Renaultgarage betreft. Wij vinden dat een motor defect kan gaan, maar vinden dat de gemaakte kosten van reparatie en onderzoeken weggegooid geld. Om maar te zwijgen over de vele dagen wachten, op plaatsen waar je niet wilt zijn. Onze vragen zijn: vinden uw technici ook, dat de schade mogelijk is ontstaan door het verder rijden? Kunnen wij mogelijk nog iets verhalen? ( juridisch).

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Tijdens uw rondreis met de camper ( Renault) heeft u veel problemen ondervonden.  De problemen ontstonden in Frankrijk en daar bent u naar een garage gegaan. De garage concludeerde dat er een injectorprobleem was en de garage heeft nummer 1 en 2 vervangen. Nummer 3 en 4 waren niet op voorraad en het zou enkele dagen duren voordat deze binnen zouden komen.  Na overleg met deze garage  besloot u uw reis voort te zetten.  Na 2 dagen had u hetzelfde probleem en bent u naar een Renault garage gereden, die concludeerde  dat de motor goed liep en dat de injectoren in orde waren.  De volgende garage constateerde weer een injectieprobleem. Omdat u een week op de reparatie zou moeten wachten, besloot u, na overleg, rustig naar Nederland te rijden.  Uiteindelijk bent u in België gestrand en is de camper gerepatrieerd naar Nederland met een kapotte motor.U heeft een brief gestuurd naar Renault Nederland, maar Renault Nederland is van mening dat de schade aan uzelf te wijten is, omdat u bent doorgereden nadat geconstateerd was dat de injectoren kapot waren.

Wat een vervelend en kostbaar probleem.  Uw vraag dat de schade mogelijk is ontstaan doordat u verder bent gereden, is niet zomaar te beantwoorden.  Dit zal alleen kunnen worden geconcludeerd als er onderzocht is wat er precies aan de hand is met de camper. Het lijkt erop dat het probleem niet permanent aanwezig was,  waaruit de onvoorspelbaarheid blijkt.  Omdat u onderweg bent,  is het voor een garage ook niet eenvoudig om de tijd te nemen voor een diagnose. Er zal dan ook niet goed zijn vast te stellen, wie er eventueel verantwoordelijk is voor de schade die u nu heeft aan de motor. Daarom zie ik weinig kansen voor u om schade te verhalen. Van Renault Nederland kunt u in dit geval niet veel verwachten . Renault Nederland is immers niet aan te spreken voor garages in het buitenland.