Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BOVAG garantie nodig bij fabrieksgarantie?

Vraag gesteld door op 5 november 2019

A.s. vrijdag hebben wij een proefrit van een KIA Picanto uit 2016 bij een niet-BOVAG garage. Op de auto zit nog wel fabrieksgarantie (wel dealer onderhouden en onderhoud genoteerd in onderhoudsboekje). De garage kan wel een autotrust garantie bieden. Ik snap dat BOVAG (of autotrust) wat zekerheden biedt, maar mijn vraag is of BOVAG garantie wel nodig is als er nog fabrieksgarantie op zit? De verkopende garage is niet in onze woonplaats, en voor onderhoud gaan we weer naar de merkdealer die wel in onze woonplaats zit.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent van plan om een Kia Picanto uit 2016 te kopen bij een garage, die niet is aangesloten bij de Bovag. Op de auto zit nog fabrieksgarantie. De garage kan wel de garantie verzekering via Autotrust aanbieden.  Is Bovag  garantie wel nodig als er nog fabrieksgarantie op de auto zit? Voor onderhoud gaat u naar de merkdealer in uw woonplaats.
 
Fabrieksgarantie wil zeggen dat de garantieverlener instaat voor herstel van bepaalde gebreken.  Geen garantie wordt verleend op slijtagegevoelige onderdelen  en op onderhoud. De Bovag garantie wordt verleend door de verkoper en zal iets verder kunnen gaan. 
Fabrieksgarantie  gaat gewoon over op de volgende eigenaar van de auto.  Vaak is het wel vereist dat de auto bij een dealer in onderhoud is geweest.  U geeft aan dat de auto dealer onderhouden is, zoals uit het onderhoudsboekje blijkt. Dat is dan geen probleem. Bovendien bent u van plan om de auto bij de plaatselijke dealer in onderhoud te geven.
Garages die niet zijn aangesloten bij de Bovag hebben vaak eigen garantievoorwaarden.  Vraagt u naar deze garantievoorwaarden en kijk deze goed na.
Als u een gebrek heeft aan de auto en u wilt een beroep doen op non-conformiteit  dan moet u hiervoor zijn bij de verkoper.
Kunt u het dan niet eens worden met de verkoper dat kunt u niet naar de Geschillencommissie Voertuigen. In dat geval moet u naar de Nederlandse Rechter.  
Dit kan een nadeel zijn als u hiermee te maken krijgt.


Meer informatie over garantie vindt u op onze website.
https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/de-koop-sluiten/fabriek-en-bovaggarantie