Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete ZTL met hotel in centrum

Vraag gesteld door R. van der Lingen op 25 november 2019

Afgelopen April ben ik in Italy geweest. Nu hadden wij begrepen dat wanneer je hotel in het ZTL gebied ligt je daar ontheven voor kunt worden door het hotel. Het hotel heeft hierin verzaakt, met als gevolg 5 bekeuringen die nu op 120€ per stuk staan. Dure week geworden zo. Is er de mogelijkheid om hier bezwaar op aan te schrijven, samen met het betalingsbewijs van het hotel? Wat is de kans van slagen? Of kan het salaris van deze maand naar Italy toe omdat dit geen kans van slagen heeft.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U bent in Italië geweest en uw hotel lag in een verkeersluwe zone (ZTL). Er is door het hotel voor uw auto geen 'ontheffing' aangevraagd bij de gemeente, waardoor u vijf bekeuringen heeft ontvangen. U wilt weten of bezwaar maken kansrijk is.

Bezwaar tegen boete
U kunt bezwaar maken tegen de boete onder overlegging van de hotelrekeningen. Of dit bezwaar wordt gehonoreerd, is lastig in te schatten. Wij hebben hierover geen informatie van andere leden ontvangen. Of het zinvol is de bezwaar te maken, zou u kunnen navragen bij de instantie van wie u de boete heeft ontvangen. Mocht dit het EMO zijn, dan kunt u bellen naar: +39 055 3440338.

Het risico dat u loopt als het bezwaar wordt afgewezen is dat u het dubbele van het oorspronkelijke boetebedrag moet betalen.

Claim op hotel
Als u bij de boeking of bij aankomst in het hotel gemeld heeft dat u met de auto bent, dan had het op de weg van de het hotel gelegen uw kenteken door te geven aan de gemeente. 

Als het hotel dat heeft nagelaten, dan kunt u de boetebedragen claimen bij het hotel. Weigeren ze dat, dan zult u naar de Italiaanse rechter moet om de boetes te verhalen.

Indien het hotel er niet van op de hoogte dat u met de auto was, dan zal het lastig worden de boetes te verhalen op het hotel. Ik kan me voorstellen dat een rechter in dat geval zal oordelen dat het op uw weg had gelegen om het hotel daarover te informeren.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.