Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Italie

Vraag gesteld door op 23 december 2019

Na ruim 2 jaar ontvangen wij vanuit Italië een boete van 206 euro, maar daar bovenop komen ook 310 euro aan invorderingskosten. Het gaat om een verkeersovertreding in Florence, gemaakt met onze huurauto. Wel hebben wij de administratiekosten vanuit het verhuurbedrijf ontvangen. Dit hebben wij destijds betaald. Wij hebben echter nooit eerder de boete ontvangen. Ook is het adres niet kloppend op de brief. Wat nu te doen? Hoe kunnen wij aantonen dat wij nooit eerder de boete hebben ontvangen? Wij willen de boete wel betalen, maar natuurlijk niet de invorderingskosten van ruim 300 euro.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een dwangbevel tot betaling ontvangen van een Italiaans advocatenkantoor. U geeft aan dat u de originele boete nooit heeft ontvangen of gezien. Wel heeft u eerder administratiekosten aan het verhuurbedrijf betaald waarvan u de auto heeft gehuurd. U wilt weten hoe u kunt aantonen dat u de originele boete nooit heeft ontvangen en hoe u verder dient te handelen.

Vraag om aanvullende stukken
Ik raad u aan om bij het Italiaanse advocatenkantoor te vragen om:

  1. bewijs dat dit u destijds aangetekend is aangeboden. De Italiaanse autoriteiten moeten namelijk aantonen dat het poststuk (het proces-verbaal) u destijds aangetekend is aangeboden.
  2. (b) een specificatie van het gevorderde bedrag
     

360-dagen termijn
De boete moet u binnen 360 dagen na de overtreding, respectievelijk het ontvangen van de gegevens van de bestuurder, zijn toegestuurd. Als de (oorspronkelijke) boete later dan 360 dagen na overtreding aan u is verstuurd, bent u dus niet verplicht tot betaling.
 

Betalen
Als u betaalt, dient u het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal, te voldoen.  Eventuele andere kosten die het advocatenkantoor in rekening brengt (zoals kosten  dwangbevel of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen. Het advocatenkantoor mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB. 

Voor meer informatie over verkeersboetes uit Italië verwijs ik u graag naar onze website.

Tip: Bewaar alle correspondentie betreffende de boete goed.