Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zonder groene kaart naar Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 oktober 2019

We hebben een leenauto van de garage omdat de onze auto in reparatie is. Er zit geen groene kaart bij daar hebben we over gebeld. Die geven ze nooit mee, maar de auto is verzekerd.
En u kunt er mee naar het Buitenland. Is dat zo?
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een leenauto van de garage en wilt daarmee naar het buitenland. U wilt weten of u een groene kaart nodig heeft.

Groene kaart verplicht?
In Nederland is, net zoals in bijna alle EU-landen plus Andorra, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland, de originele groene kaart niet verplicht, maar u moet wel kunnen bewijzen dat de auto verzekerd is.De politie kan via een centraal register controleren of de auto beschikt over de verplichte WA-verzekering. Het is dan handig om de digitale variant bij u te hebben of als anders een print van de groene kaart op wit papier.

Gaat u naar Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië of Wit-Rusland, dan moet u wel de originele groene kaart bij u hebben.

Antwoord: in de landen waar de groene kaart verplicht is moet u de originele groene kaart bij u hebben. In landen waar de groene kaart niet verplicht is, is het raadzaam de digitale groene kaart of een print ervan op wit papier bij u hebben.

Meer informatie over de groene kaart vindt u op onze website.