Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsovertreding in Zwitserland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 oktober 2019

Ik reed in Zwiterland op een weg waar de toegestane snelheid héél vaak afwisselde tussen 60 en 80 km. We waren alert daarop, maar misten toch één keer een bord. Gezien dat we werden geflitst. Dat was in bebouwde kom kennelijk. Het voorval vond plaats op 20 juni vorig jaar.

23 mei 2019.
Bijna een jaar later dus, ontving ik een melding van een snelheidsovertreding, met aftrek van de wettelijke correctie van 5 km werd mijn snelheid vastgesteld op 76, 16 km teveel dus. In deze brief (met foto) werd mij gevraagd te bevestigen daadwerkelijk de chauffeur te zijn, wat ik heb gedaan.

8 oktober 2019.
Gisteren (vijf maanden hier weer na dus) ontving ik een brief met de boete. Ik schrok wel van de hoogte: CHF 400 plús CHF 200 kosten, totaal CHF 600 (zo’n 550 euro), met de vermelding: ''bij niet-betalen te vervangen door een  vrijheidsstraf van 4 dagen''.

Mijn vragen:
1. Verloopt deze procedure wat betreft de tijdspanne correct?
2. Is het gebruikelijk in Zwitserland om de helft van de boete in rekening te brengen als daarop toegevoegde ''kosten''?
3. Ik heb vandaag telefonisch van een ANWB-servicecollega van u gehoord dat er vanaf 16 km snelheidsoverschrijding een inkomensafhankelijke boete wordt opgelegd. Dat is hier niet gecontroleerd - hoe daarop te reageren?
4. Ik vind de optie van ''vier dagen zitten'', om de boete te voldoen eventueel te verkiezen - moet dat in Zwitserland? In Nederland? Hoe vraag ik dat aan?

Bij voorbaat dank voor uw reactie of advies.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Vorig jaar bent u in Zwitserland geflitst. U reed 16 km te hard binnen de bebouwde kom.
Nu heeft u een boete ontvangen van CHF 400 plus CHF 200 administratiekosten.
U bent geschrokken van de boete en u heeft een paar vragen.

1. Verloopt de procedure wat betreft de tijdspanne correct?  Antwoord: Ja, dit is correct.
2. Is het gebruikelijk in Zwitserland om daarbij de helft van de boete in rekening te brengen als kosten? Antwoord: Ja, de Zwitserse instantie berekent administratie of proceskosten door. Dat is gebruikelijk.
3. Wordt er vanaf 16 km overschrijding een inkomensafhankelijke boete opgelegd?  Antwoord: Bij een overschrijding van 16km/h binnen de bebouwde kom geldt: rechtszaak, inkomensafhankelijke boete vanaf CHF 400. 

Zoals ik het kan zien, heeft u een boete gekregen van het minimale bedrag in deze categorie.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.