Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijverbod Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 oktober 2019

Ik heb een snelheidsovertreding begaan in Duitsland. 122 km/uur op een snelweg waar op dat moment een tijdelijke max snelheid was van 80 km ivm een afgesloten in- en uitrit van een parkeerplaats. Ik ben ter plaatse aangehouden. De boute voor 42 km te hard was € 160. Er werd mij verteld dat voor inwoners van Duitsland er daarnaast een rijverbod van 1 maand van toepassing zou zijn. Voor mij als buitenlander gold een dubbele boete. Ik heb incl. administratiekosten € 345 met pin afgerekend en dacht dat daarmee de kous af was. Tot mijn verbasing kreeg ik deze zomer een brief dat ik mijn rijbewijs moet komen afgeven. Ik heb per mail contact gehad met de betreffende dienst en het verhaal ook uitgelegd. Men neemt daar nu ineens het standpunt in, dat de dubbele boete was vanwege de hoogte van de snelheidsovertreding.
Hoe nu verder te handelen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in Duitsland staande gehouden wegens een snelheidsovertreding. Waar 80 km/u was toegestaan werd u (na correctie) geklokt op 122 km/u. Naast verdubbeling van de geldboete heeft u nu tevens een rijverbod van 1 maand in Duitsland opgelegd gekregen. U vraagt zich af deze gang van zaken wel correct is.

Verdubbeling boete
In Duitsland hanteert men in sommige deelstaten de regel, waarbij buitenlanders (domicilie buiten Duitsland) bij forse verkeersovertredingen – waarvoor normaliter een geldboete en een rijverbod staat – louter een geldboete krijgen opgelegd, welke 2x hoger is dan het oorspronkelijke boetebedrag.
 
Richtlijn snelheidsovertredingen
 Daarnaast kent men in Duitsland een richtlijn voor snelheidsovertredingen (bij o.a. wegwerkzaamheden), waarbij een geldboete mag worden verdubbeld, indien de toegestane maximumsnelheid met 40% of meer wordt overschreden.
 
Conclusie
U heeft een verdubbeling van de boete ontvangen op grond van bovengenoemde richtlijn. Daarnaast heeft u ook nog eens een rijverbod van een maand opgelegd gekregen in plaats van nog eens een verdubbeling van het oorspronkelijke boetebedrag (voor overtreders met domicilie buiten Duitsland).

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.