Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs ingenomen Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 september 2019

Deze zomer zijn mijn rijbewijs en eigendomsbewijs ingenomen in Italië. Ik bij de afrit van de Autostrada omgedraaid op een lege weg, terwijl je er dan uit moet en opnieuw in moet. Dat blijkt een ernstige overtreding. Het lukte niet de politie te overtuigen van mijn onbedoelde onhandigheid, etc.

Via de ambassade begrijp ik dat de Prefectuur heeft beslist dat mijn rijbewijs en papieren twee jaar in Italië blijven. Ik heb hier nog geen officieel bericht van. Van de ambassade begrijp ik namelijk ook dat niet duidelijk is waar mijn papieren zijn. Prefectuur verwijst naar Politie en vice versa. Evenmin is duidelijk wanneer ik bericht krijg en hoe ik mij dan eventueel kan verweren.

Ondertussen heb ik in Nederland geen rijbewijs en mag ik daardoor niet rijden, terwijl het rijverbod alleen in Italië geldt.

Wat zijn nu mijn mogelijkheden, behalve wachten?

De RDW, het CBR, Nederlandse advocaten geven aan niets te kunnen doen, want rijbewijs is nog niet terug.

Op welke grond het in zo lang Italië blijft en of dat gegrond is, kan ik niet vaststellen.

Op internet vind ik een discussie over het hiaat in onze wet om in een oplossing te voorzien. Wel de suggestie om met uitgebreide toelichting van deze toedracht je rijbewijs als vermist op te geven, zodat je met een nieuw rijbewijs hier kunt rijden en er geen sprake is van fraude mocht het ooit nog uit Italië komen.

Ik hoor graag uw mening hierover en sta uiteraard open voor betere (en makkelijkere :-) suggesties

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Uw rijbewijs en autopapieren zijn in Italië in beslag genomen vanwege een ernstige verkeersovertreding. U heeft van de officiële instanties hierover (nog) geen bericht gekregen. U heeft de Nederlandse ambassade om advies gevraagd. Het is onduidelijk waar uw rijbewijs en uw autopapieren zijn. U vraagt ons advies.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, kan het rijbewijs worden ingenomen als er vanwege de ernst van de overtreding een rijverbod/rijontzegging kan worden opgelegd.

In het algemeen wordt, omdat u in het buitenland woonachtig bent, het rijbewijs via de ambassade of de RDW weer aan u teruggegeven. Maar het kan ook zo zijn dat het rijbewijs pas wordt teruggegeven na afloop van de termijn. Een opgelegd rijverbod of rijontzegging geldt alleen in het land waar dit wordt opgelegd.

Het is in principe niet mogelijk om, nu uw rijbewijs in beslag is genomen, een nieuw, vervangend rijbewijs aan te vragen. Dit is doorgaans alleen mogelijk bij verlies of diefstal. U kunt dit bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden.

Voor het ondernemen van verdere stappen raad ik u aan een advocaat in Italië in te schakelen. Misschien kan de ambassade in Italië u een advocaat aanraden.

Meer informatie over boetes uit Italië kunt u lezen op onze website.