Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Na ruim 2 jaar boete uit Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 oktober 2019

Na ruim 2 jaar een boete uit Italië gehad. Geveld met het tel.nr. op de brief: ik zou een aangetekende brief ontvangen hebben in mei 2018. De postbode zou hem weer meegenomen hebben, omdat ik niet thuis zou zijn en ik zou die brief niet afgehaald hebben bij een afhaalpunt... Ik weet nergens van, haal altijd mijn post op als er zo'n briefje in mijn brievenbus ligt. Nu lees ik op internet en hoor ik op tv dat dit vaker gebeurd.
De politie van Florence heeft gelijk een advocatenkantoor ingeschakeld en die hebben mij een dwangbevel tot betaling gestuurd, met het proces verbaal erbij. Ik denk dat het proces verbaal vorig jaar gestuurd zou zijn? De boete op het proces verbaal is €110,56 en op het dwangbevel is de boete ineens €296,25. Ik vind zo'n verhoging niet normaal voor iets wat ik niet eerder ontvangen heb.
Kan iemand mij helpen met wat ik nu kan doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een dwangbevel van een advocatenkantoor uit Italië ontvangen, waarin u gesommeerd wordt tot betaling van de oopenstaande verkeersboete uit 2017. De overtreding zou overigens met uw eigen auto begaan zijn. U bent niet eerder geïnformeerd over de boete. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Vraag om aanvullende stukken
Ik raad u aan om bij het Italiaanse advocatenkantoor te vragen om:
(a) het oorspronkelijke proces-verbaal 
(b) bewijs dat dit u destijds aangetekend is aangeboden. De Italiaanse autoriteiten moeten namelijk aantonen dat het poststuk (het proces-verbaal) u destijds aangetekend is aangeboden.
(c) een specificatie van het gevorderde bedrag.

Boete verjaard?
De boete moet u binnen 360 dagen na de overtreding, respectievelijk het ontvangen van de gegevens van de bestuurder, zijn toegestuurd. De verjaringstermijn voor overtreding van het Italiaans wegenverkeersreglement van vijf jaar en gaat in vanaf de datum van de overtreding resp. vanaf ontvangst van de kennisgeving van de bekeuring. Als de (oorspronkelijke) boete later dan 360 dagen na overtreding aan u is verstuurd, bent u dus niet verplicht tot betaling.

Betalen
Als u betaalt, dient u het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal, te voldoen.  Eventuele andere kosten die het advocatenkantoor in rekening brengt (zoals kosten  dwangbevel of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.

Het advocatenkantoor mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB.  

Tip : Bewaar alle correspondentie betreffende de boete goed.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.