Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagvaarding verkeersovertreding België

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 september 2019

Ik heb 32km te hard gereden en door rood gereden. Hiervoor ben ik gedagvaard. Ik ben geen beginnende bestuurder en heb geen eerdere boetes in België gehad. Jullie raden aan in persoon aanwezig te zijn. Als dat niet mogelijk is, wat zijn dan de consequenties en hoeveel schatten jullie dat de boete eventueel hoger kan uitvallen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft in België 32 km te hard gereden en u bent door rood gereden.  Om die reden heeft u een dagvaarding ontvangen. Wat zijn de consequenties als u daar niet heen gaat,  zoals de hoogte van de boete?

Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt,  bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen.  Het is wel beter om te verschijnen  omdat dit op de rechter een positieve indruk kan maken.  U kunt dan persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren.  Bovendien kunt u uitleggen dat u geen eerdere boetes heeft gehad.  Dan kan de rechter dit mee laten wegen  in de hoogte van de boete en de eventuele rijontzegging.

Als u echt niet kunt dan kunt u zich laten vertegenwoordigen door een advocaat ( dit is niet verplicht) of u kunt een brief sturen om uw verhaal en de reden dat u er niet bent uit te leggen. Als u niet verschijnt dan wordt u bij verstek veroordeeld. Over het verschil in hoogte van de boete bij wel of niet verschijnen kan ik u niets zeggen.
 
Meer informatie over verkeersboetes in België vindt u op onze website.