Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Oostenrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 oktober 2019

Met mijn leaseauto van de zaak heb ik een verkeersovertreding begaan in Oostenrijk. De leasemij. krijgt nu een schrijven uit Oostenrijk met het verzoek op te geven wie er in heeft gereden of wie inlichtingen zou kunnen verstrekken daarover. Echter: in de hele brief staat niet om welke verkeersovertreding het gaat.

Is dat niet verplicht? Nu kan het van alles zijn en dat geeft een wat bizar gevoel.... (Wat hangt me nu weer boven het hoofd....). 

Ik lig nu in de clinch met de leasemij. omdat ik vind dat ze eerst moeten navragen om welke verkeersovertreding het gaat. Maar ik heb vooralsnog geen toestemming te geven dit met 'Oostenrijk' te delen voordat ik weet om welk 'verkeersdelict' het gaat....
Wat is uw advies? Moet ik zomaar mijn gegevens (laten) verstrekken? Ik lees juist op uw site dat o.a. vermeld moet zijn: "welke verkeersregel je hebt overtreden (met wetsartikel)". En dat staat er niet in. Dus daarom de vraag: hoe te handelen? Wat is verstandig?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

Uw leasemaatschappij moet uw gegevens doorgeven aan Oostenrijk vanwege een verkeersovertreding die u mogelijk heeft begaan. Omdat er geen specifieke verkeersregel staat vermeld, wilt u uw gegevens niet meedelen. U vraagt ons advies.

Anders dan bij in Nederland, is het in Oostenrijk zo dat niet de kentekenhouder, maar de bestuurder aansprakelijk is voor de verkeersovertreding Het verzoek om gegevens over de bestuurder te verstrekken,  is aan uw leasemaatschappij gericht. Dit verzoek is gebaseerd op een wettelijke regel. De leasemaatschappij had uw toestemming niet hoeven te vragen. U kunt in de algemene voorwaarden van uw leasemaatschappij nagaan wat over verkeersovertredingen is opgenomen.  

Of in dit verzoek ook een precieze omschrijving van de overtreden verkeersregel moet staan, is mij niet bekend. Wanneer uw gegevens bij de Oostenrijkse autoriteiten bekend zijn, krijgt u een bekeuring naar uw huisadres gestuurd. Dan moet er wel een omschrijving van de overtreding worden vermeld. U kunt dan in beroep gaan tegen de bekeuring als u kunt aantonen de overtreding niet begaan te hebben.  

Meer informatie over boetes uit het buitenland kunt u lezen op onze website.