Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs inname door Fransen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 september 2019

Gisteren heb ik in Frankrijk een stuk 140 gereden op een 110-weg. Ik dacht dat het de snelweg was en dus 130 mocht.. maar kwam er na een aantal minuten achter dat het een 110-weg was. Snel mijn snelheid aangepast uiteraard.. maar ben toch bang dat ik geflitst ben. Mocht ik nu geflitst zijn.. dan heb ik dus wellicht meer dan 30 km/h te hard gereden. In Frankrijk kan daar de straf van een rijontzegging van 3 jaar opstaan las ik. Nu ga ik morgen terug naar Nederland. Betekent dit dan ook dat de Fransen mij een rijontzegging kunnen opleggen en mijn rijbewijs kunnen (laten) innemen wanneer ik vanaf morgen weer terug ben in NL? Hoe zit dat precies?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent mogelijk geflitst wegens een snelheidsovertreding in Frankrijk. U vraagt zich af of u een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd kunt krijgen.

Als u inderdaad een bekeuring krijgt, wordt deze naar uw huisadres gestuurd. Er wordt een boete opgelegd en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid. De boete moet u betalen, maar een ontzegging geldt alleen voor het land die de ontzegging heeft opgelegd. Een ontzegging is uit Frankrijk is in Nederland niet geldig. Het lijkt mij niet aannemelijk dat bij een verblijf in Frankrijk alsnog uw rijbewijs wordt ingenomen.

Meer informatie over een boete uit het buitenland kunt u lezen op onze website.