Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Herindeling kavel op camping met vaste staplaatsen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 augustus 2019

Ik wil mijn stacaravan verkopen. Hij staat op een vaste plek en ik huur het perceel van de campingbaas. Nu ik wil verkopen geeft de campingbaas aan dat hij het perceel waar mijn caravan op staat gaat veranderen. Dat houd in dat het schuurtje wat er staat verplaatst zou moeten worden en het totale perceel kleiner word. Dit zou ik dan aan moeten geven bij de potentiele koper/nieuwe eigenaar. Ik begrijp dat hij dat wil doen als het van eigenaar wisseld,maar het maakt de verkoop van mijn caravan wel lastiger, omdat het perceel kleiner word en de schuur verplaatst moet worden. En het kan zijn dat het dan een nieuwe moet worden, omdat ik niet weet of het wat oudere schuurtje dat goed doorstaat. En dat zou dan 900 euro kosten

Mijn vraag: Kan dit,mag dit en wat kan ik verwachten dat de campingbaas doet om de verkoop toch makkelijk te maken.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw stacaravan staat op gehuurde grond. U bent van plan om uw stacaravan te verkopen en nu heeft de campingbaas gezegd dat hij het stukje grond wil verkleinen.  U moet dat aangeven bij de volgende eigenaar/koper van uw stacaravan.  Ook zal hierdoor het schuurtje  moeten worden verplaatst. Uw vraag is of dit mag en wat u kunt verwachten van de campingbaas om de verkoop te vergemakkelijken.
 
Bij de verkoop van een stacaravan moet rekening worden gehouden met de rechten van alle partijen: de koper, de verkoper en de campingondernemer.

Stacaravan verkopen met standplaats
Bij gehuurde grond is er geen sprake van huurbescherming zoals bij de huur van een woonhuis. Bij verkoop met behoud  van de standplaats verkoop je de stacaravan en niet de plaats waar deze op staat.  De koper moet met de campingeigenaar  een nieuwe huurovereenkomst aangaan. Het is aan de campingeigenaar of hij een overeenkomst aangaat, en in welke vorm. Nu de campingeigenaar u dit heeft verteld,  bent u verplicht om dit aan eventuele kopers te melden.  De campingeigenaar staat hiermee  volledig in zijn recht.

Stacaravan verkopen zonder standplaats
Als u alleen de stacaravan wilt verkopen, dus zonder standplaats,  bent u vrij om aan iedereen te verkopen.  De campingeigenaar heeft hier niets over te zeggen, behalve dat hij voorwaarden kan stellen met betrekking tot het weghalen van de caravan.

Meer informatie over het verkopen van de stacaravan vindt u op onze website.