Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boetebedragen in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 augustus 2019

Samen met een bevriend stel met 2 auto's op vakantie geweest naar Kroatie. Achter elkaar rijdend reden wij helaas ergens te hard en zijn daarvoor geflitst op de Duitse snelweg. Mijn vriend reed voor mij en is gemeten na correctie met 24 km/u te hard. Ik reed erachter en ben gemeten na correctie met 25 km/u te hard. Zijn boetebedrag is 70,- euro en ik heb een boetebedrag binnengekregen van 140,- euro.

Hoe kan het dat er met 1 km/u verschil het boetebedrag verdubbeld is? Is het wel correct of is het zinvol in bezwaar te gaan?

Zelf heb ik ook een en ander al proberen uit te zoeken. Voor de duidelijkheid het verschil in het boetebedrag kan niet zitten in eventuele eerdere overtredingen of registraties, die zijn er namelijk niet.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Zowel u als uw kennis hebben - onderweg naar de vakantiebestemming in Kroatië - in Duitsland een snelheidsovertreding begaan; 24 km/u respectievelijk 25 km/u waar 60 km/u was toegestaan. U vraagt zich af waarom uw boete dubbel zo hoog is uitgevallen.

Boete indicatie
Snelheidsovertredingen (buiten de bebouwde kom) 21-25 km/u: € 70, -. Verdubbeling boete
In Duitsland kent men een richtlijn voor snelheidsovertredingen, waarbij een geldboete mag worden verdubbeld, indien de geldende maximumsnelheid met 40% of meer wordt overschreden,

Uw specifieke situatie
In uw specifieke geval blijkt u door overschrijding van de maximumsnelheid van 25 km/u, exact aan 40% overschrijding van toegestane maximumsnelheid te zitten, waarbij u extra is aangerekend meerdere verkeersborden met deze geldende maximumsnelheid te hebben gepasseerd en deze te hebben genegeerd.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.