Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bezwaar aantekenen verkeersboete Kroatië

Vraag gesteld door op 3 september 2019

Tijdens ons verblijf in Vrsar hebben wij voor de deur van ons appartement geparkeerd op een "parking for residents". Naar onze interpretatie een parkeerplek die ook voor ons als tijdelijke bewoner van het appartement bedoeld was. Wij ontvingen echter een boete van 500 kuna (ca. 70€) onder de ruitenwisser met een lange tekst in het Kroatisch en één zin in het Engels: betalen kan op postkantoor of bij de bank. We vertrouwden deze aanpak niet en hebben daarom niet ter plaatse betaald.

Gezien de naar onze mening legitieme parkeeractie willen wij graag bezwaar aantekenen, maar op de boete is geen adres, e-mail of telefoonnummer te vinden. De betaaltermijn van 8 dagen is inmiddels verstreken en wij willen graag voor ontvangst van een eventuele aanmaning bezwaar aantekenen. Hoe kunnen wij dit het beste doen?

Kunt u ons tevens informeren of deze boete met verzoek om betaling ter plaatse de normale procedure betreft in Kroatie? Wij kunnen de echtheid ervan niet inschatten.

Tot slot was overduidelijk zichtbaar dat naast onze auto ook een Duits voertuig was bekeurd; maar de overige kroatische voertuigen, die overduidelijk ook uit andere regio's dan Vrsar kwamen, werden niet bekeurd.

Wij hebben foto's van de situatie en kunnen uiteraard een kopie van de boete ter beschikking stellen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft tijdens uw vakantie een parkeerboete ontvangen. Daar u twijfelt over de echtheid van de boete, heeft u deze boete onbetaald gelaten. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Parkeerovertreding
HRK 300-500. Op gehandicaptenparkeerplaats HRK 700. Het is niet ongebruikelijk in het buitenland, dat een boete wordt afgedaan zoals omschreven op de parkeerboete.

Adviseer u bij de verhuurder/eigenaar van het appartement te achterhalen of bewoners/huurders appartementencomplex op de bijbehorende parkeerplaats gratis mogen parkeren. Zo niet, dan bent u de boete verschuldigd.

Beschikking/herinnering
Nu er geen contactgegevens van desbetreffende instantie op de (aankondiging) van de beschikking vermeld staat, dient u af te wachten op een eventuele beschikking of herinnering.

In het vervolg is het raadzaam bij de plaatselijke autoriteiten en/of bij de lokale bevolking te checken of de boete valide is, evenals hoe of de boete ter plaatse afgehandeld dient te worden.

Meer informatie over boetes uit het buitenland vindt u op onze website.