Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Administratiekosten boete absurd hoog

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 september 2019

Ik heb (sinds lange tijd) weer eens een boete mogen ontvangen van het CJIB. Het gaat om een snelheidsovertreding van 4 kilometer per uur op de snelweg om 0.50 uur s'nachts. Dat is al een reden om ietwat geïrriteerd van te raken, maar goed: fout is fout. Boete betaal ik dan ook graag. Bedrag is €33. Dat is inclusief €9 !!!! administratiekosten. Daar word ik dus wel heel vervelend van. Dit is ruim 27% van het bedraag. Er zal juridisch wel niets aan te doen zijn, maar kan de ANWB dit wangedrag niet aankaarten bij de politiek ? €9 voor het uitprinten van een brief is, wat mij betreft, gewoon diefstal!

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt of de ANWB iets kan doen aan de hoge administratiekosten (9,-) die betaald moeten worden voor verkeersboetes bij lichte snelheidsovertredingen.
Toen de Tweede Kamer in 2016 moest besluiten over de verhoging bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie, heeft de ANWB hiertegen geprotesteerd.
Helaas hebben de leden van de Tweede Kamer daar niets mee gedaan. En dus is de verhoging doorgegaan, overigens net als de verhoging van de verkeersboetes zelf. Er zijn veel negatieve ledenreacties op gekomen, onze hoofddirecteur Frits van Bruggen heeft destijds zelfs in het RTL Nieuws ook nog weer gezegd dat de ANWB het hier beslist niet mee eens is. Maar we kunnen het besluit niet terugdraaien. We denken dat het weinig zin heeft dat mensen bezwaar aantekenen. Dat is wel eens eerder geprobeerd, maar in onze herinnering heeft dat in het verleden ook niets opgeleverd. Als u wilt weten hoe de ANWB uberhaupt over verkeersboetes denkt, klik dan op ANWB standpunt over verkeersboetes