Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoopprijs stacaravan bepaald door campinghouder

Vraag gesteld door A. van Mook op 25 juli 2019

Ik heb op een bij Recron aangesloten camping in Zeeland een stacaravan op een plaats die niet mijn eigendom is. Ik wil de caravan te koop zetten. Dat mag van de campinghouder alleen via bemiddeling van de campinghouder. Ik heb in 2017 de caravan nieuw gekocht en de tuin, omheining, schuur en parkeerplaats aan laten leggen. Totaal een flinke investering. De totale verkoopprijs wil ik als vraagprijs hanteren voor de caravan, echter de campinghouder wil hier niet in mee. Die geeft aan dat het eerste jaar 20% afschrijving moet worden gerekend en het tweede jaar 10%. De vraagprijs moet van hem liggen tussen het bedrag met afschrijving en de prijs die ik twee jaar gelden heb betaald.

Mijn vraag is of de campinghouder de vraagprijs mag bepalen?

Voor de duidelijkheid: ik weet dat er een grote vraag is in Zeeland naar caravans, maar hoef geen winst te maken. Ik zou alleen graag mijn investering terug krijgen. Ik verkoop geen losse caravan, maar een instapklare goed onderhouden caravan met omheinde tuin, parkeerplaats en schuur. Alleen de grond is niet van mij.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een stacaravan op gehuurde grond. U wilt uw stacaravan verkopen en wilt een prijs incl. de investering voor de tuin e.d. Volgens de campinghouder moet u echter een percentage aan afschrijving hanteren. U vraagt of hij dat mag.

Uw caravan staat op gehuurde grond. Dit betekent dat u de medewerking van de campingeigenaar nodig heeft om uw stacaravan met behoud van staplaats te verkopen. U moet daarvoor schriftelijke toestemming van hem hebben.

In feite kunt u alleen de stacaravan verkopen. De grond is eigendom van de campingeigenaar, die kunt u dus niet verkopen. Dit houdt in dat u uw investering in tuinaanleg, schuur en parkeerplaats niet krijgt terugbetaald.  Wel zou u met de koper een bedrag aan overname kunnen afspreken. U kunt dit voorstellen aan de campingeigenaar.  

Volgens de Recronvoorwaarden kan de ondernemer verkoopvoorwaarden hanteren, die u als recreant moet opvolgen (art. 9 lid 2). Als er in die verkoopvoorwaarden staat dat er een afschrijvingspercentage moet worden toegepast, dan moet u dat dan ook toepassen.

Wanneer u afschrijvingspercentages zoals de campingeigenaar die hanteert, te hoog vindt, dan kunt u daarover in discussie gaan met de campingeigenaar. U zou u aan een expertisebureau/taxateur kunnen vragen of de gehanteerde percentages redelijk zijn.

Mocht u er met de campingeigenaar niet uitkomen, dan kunt u uw geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.  Op onze pagina’s kunt u meer lezen over stacaravans op een vaste plaats