Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol Gobox in Oostenrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 juli 2019

Ik werd aangehouden op tolweg omdat ik volgens de abtenaar geen bewijs had dat mijn camper euro 6 was. Dit terwijl ik bij het kopen van Gobox mijn kenteken (Rs498f) heb laten zien?
Dit kenteken heb ik ook aan de abtenaar laten zien, maar daar had hij niets mee te maken! Deze heer was niet al te vriendelijke. Kan ik dat bedrag nog terug vorderen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft in Oostenrijk een bon gekregen omdat u volgens de ambtenaar geen bewijs had dat de camper emissieklasse 6  heeft.  De ambtenaar nam geen genoegen met het laten zien van het kentekenbewijs waar de emissieklasse op vermeld staat.

GO-Box
Motorvoertuigen of campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-Box.  Hieraan heeft u ook voldaan.  De hoogte van de tol is afhankelijk van de EURO-Emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers. Vanaf EURO IV geldt dat een bewijs voor de emissieklasse aan de ASFINAG moet worden overlegd. Op onze website wordt voor meer informatie verwezen naar de site  go-maut.at. 
 
Op deze website staat ( in het Nederlands) aangegeven dat de EURO-emissieklasse ( samen met alle andere vereiste gegevens zoals kenteken, soort voertuig, aantal assen enz.) aan het GO-verkooppunt op de GO-Box moet worden opgeslagen en dat u de EURO-emissieklasse met de nodige documenten moet bewijzen. Omdat de Emissieklasse op het kentekenbewijs staat, kunt u volstaan met een kopie hiervan te sturen naar ASFINAG.  Dit geldt vanaf de Emissieklasse IV. Pas als u een schriftelijke bevestiging ontvangen heeft,  geldt de emissieklasse als bevestigd.
Het lijkt erop dat dit bij u de reden is dat u een bon heeft gekregen.  Het heeft dan ook geen zin om dit geld terug te vragen.

Meer informatie over tol in Oostenrijk vindt u op onze website. Zie de volgende link.