Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

diefstal caravan

Vraag gesteld door op 2 juli 2019

Ik gebruik sinds een jaar voor onze caravan een overdekte stalling welke een relatie is van de campinghouder van een camping aan de Dordogne. De stalling bevindt zich op 1 km afstand van de camping.  Ik voldoe de stallingkosten aan de campinghouder en de stallinghouder brengt naar en haalt de caravan van de campint.  Vrijdag 21 juni jl. heb ik de caravan op onze standplaats achtergelaten en de sleutels bij de campinghouder in de bus gedaan. Deze zou dan de stallinghouder vragen de caravan weer op te halen en de caravan in afwachting daarvan tijdelijk met zijn tractor elders op de camping plaatsen.


Maandag 1 juli jl. kreeg ik per e-mail van de campinghouder bericht dat de caravan van de camping was gestolen. De caravan blijkt derhalve ruim een week (max. 10 dagen), wellicht zonder disselslot, op de camping te zijn blijven staan en vervolgens te zijn ontvreemd. Hoewel de caravan verzekerd is, is de uit te keren dagwaarde waarschijnlijk onvoldoende om onze weinig gebruikte en altijd overdekt gestalde caravan met een vergelijkbaar exemplaar te vervangen. Dit leidt tot mijn vraag of het mogelijk, reëel en haalbaar is de campinghouder mede financieel aan te spreken.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw caravan die in beheer was gegeven aan de ondernemer, blijkt te zijn gestolen. Uw verzekeraar zal de dagwaarde van de caravan aan u uitkeren. Nu u voor dit bedrag niet een gelijkwaardige caravan terug kunt kopen, vraagt u zich af of u dit verschil in prijs op de campinghouder kan claimen.

Neen, nu u door uw eigen verzekeraar schadeloos wordt gesteld door uitkering van de dagwaarde, bestaat er juridisch bezien geen grondslag om schade te vorderen op de campingeigenaar.  Uw verzekeraar zou op haar beurt wel kunnen beoordelen of de aan u uitgekeerde schade te verhalen is op de campingeigenaar, maar daar zal u verder niet wijzer van worden.