Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorvork beschadigd bij twee motoren bij zelfde garage

Vraag gesteld door Mayra op 15 mei 2019

Ik heb in juni 2018 een motor gekocht bij Motorservice Stadskanaal. Ik nam de motor mee naar huis, was bij aankomst thuis de voorvorkkering lek. Contact opgenomen en motor terug gebracht voor reparatie. Dit is ook gebeurt. Nu is binnen 10 maanden weer de voorvork lek.. hij doet steeds moeilijk met reparatie. Na 2 week wikken en wegen wilde hij dit niet repareren en ben ik naar een ander bedrijf gedaan, gezien ik mijn motor voor woon/werk gebruik. Nu bleek de hele binnenkant van de voorvork beschadigd te zijn. Hier zijn ook foto's van. Ook mijn vriend heeft hier in maart zijn motor gekocht met hetzelfde probleem. Na gedoe te hebben gehad met mij, wilde hij mijn vriend al niet meer helpen. Ook deze motor naar een ander bedrijf gebracht, zelfde verhaal. Ook hier zijn foto's van. Ook de binnenkant van de voorvork compleet beschadigd. Motorservice Stadskanaal beweert dat dit geen lekkage kan veroorzaken.

Ik wil dit graag aanpakken.. want bij 2 motoren lijkt me erg sterk zo..

Hoe kan ik dit het beste aanpakken en wat zijn mijn kansen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juni 2018 heeft u bij een motorspecialist een gebruikte motor uit 2004 gekocht. De motor is geleverd zonder garantie. Direct na thuiskomst constateerde u een gebrek aan de kering van de voorvork. De verkoper heeft het gebrek hersteld. Echter 10 maanden later openbaarde zich het gebrek opnieuw. Nu werd er schade aan de binnenkant van de vork te zitten. Daar de verkoper niet thuis gaf, heeft u de vork door een derde laten herstellen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Nu u de motor door een derde heeft laten herstellen, zonder voorafgaand de verkoper schriftelijk in gebreke te stellen, heeft u zodoende uw rechten verspeeld. Bovendien is het maar zeer de vraag of een beroep op non-conformiteit ex aequo wanprestatie enige kans van slagen zou hebben gehad gelet op het bouwjaar als de tijdspanne tussen vervanging kering en openbaring van schade binnenzijde van de vork. 

Tip
Bij een volgende aanschaf van een occasion raad ik u aan eerst en aankoopkeuring te laten uitvoeren, alvorens tot koop over te gaan.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.