Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop chalet op Flevo Natuur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2019

Ik heb een stacaravan/chalet op Flevo Natuur Kwartel 12. Vorig jaar september moest ik dat ding noodgedwongen verhuizen vanaf NATUKREEK omdat de zaak daar opgeheven werd.  Het chalet  werd daar  op natukreek niet overgenomen dus verhuizen en indien  mogelijk op Flevo natuur verkopen? Dhr schiphorst ,eigenaar van beide bovengenoemde campings,  nam de verhuizing voor zijn rekening...nou ja… na verhuizing bleek toch een en ander kapot of stuk te zijn wat ik weer moest laten repareren kosten ongeveer €2000. Omdat de afstand veel groter is en voor ons niet te doen130km heen en 130km terug...heb ik per 1 juli 2019 het chalet verkocht, binnen 1 maand zelf geregeld  met de koper. De koper moet zelf de staplaats regelen maar dat is geen probleem. Nu krijg ik van dhr Schiphorst een rekening van €375 voor bemiddeling  en administratiekosten. Bemiddeling heeft hij niets aan gedaan en administratie?? zo hoog?? Eigenlijk heb ik alles zelf snel geregeld met als voordeel voor dhr Schiphorst dat de  verhuur van de plek naadloos overloopt en daarbij ook nog heeft de nw huurder geen recht op gereduceerde staplaats kosten gedurende 2 jaar....wat namelijk wel voor mij gelde als ex natukreek staplaats huurder ...dat zijn dus voor dhr schiphorst al extra inkomsten de komende 2 jaar. Wat kan ik doen om het bedrag van €375 aan te vechten?

NB komt nog bij dat de koper van het chalet de afgesproken verkoop prijs niet aan mij mag overmaken van dhr Schiphorst maar rechtstreeks aan flevo natuur moet overmaken die dan na aftrek van bijv de administratie kosten ,gas, elektra,water    het resterende bedrag aan mij over gaat maken... Energiekosten aftrek na afloop lijkt mij prima maar  over die administratie en overdrachtskosten  kan ik dus niet zelf beslissen…..is dit rechtmatig?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs - met toestemming van de ondernemer - uw kampeermiddel met behoud van de jaarplaats (RECRON camping) in eigen beher verkocht. De ondernemer verlangt nu € 375,- aan bemiddelingskosten/administratiekosten. U vraagt zich af of deze kosten redelijk zijn.
 
RECRON voorwaarden
Op grond van artikel 9 heeft de ondernemer recht op bemiddelingskosten, indien de ondernemer op uw uitdrukkelijk verzoek bemiddeld heeft bij de verkoop. Nu hier gen sprake van is, kan de ondernemer dan ook geen aanspraak maken op een dergelijke vergoeding.
 
Administratiekosten
Er bestaat geen normering ten aanzien van overschrijvingskosten/administratiekosten. Het is niet onredelijk dat een ondernemer deze kosten doorbelast. Deze kosten dienen echter wel in een redelijke verhouding te staan tot de inspanning die die hiervoor geleverd zijn. De doorbelaste kosten lijken mij hier aan de hoge kant. Circa € 75,- lijkt mij een redelijk bedrag aan overschrijvingskosten. Anders dient de ondernemer maar aan te tonen, dat een bedrag van E 75,- niet kostendekkend is.
 
Geschillencommissie
Geschillen met een RECRON aangesloten camping kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.
 
Meer informatie over 'chalet/stacaravan en uw rechten' vindt u op onze website.