Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Val ik terecht buiten de coulanceregeling van Skoda?

Vraag gesteld door P. Bijl op 30 mei 2019

Lang verhaal kort: eind 2017 laat ik mijn Skoda Fabia update geven teneinde sjoemelsoftware te herstellen
begin 2019 begeeft EGR-klep het na 110.000 km. Reparatie door vast garage: €970,-.  Via via verneem ik na reparatie dat er een coulanceregeling is ivm. EA189-software update. Daar val ik buiten, omdat ik het niet via de Skodadealer heb laten repareren. Ik, noch mijn garage zijn hierover geïnformeerd.  Voelt als groot onrecht! Uitgebreide mailwisseling aanwezig. Ik kom er met Heron/Sterngroup niet uit.  Graag uw advies.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw Skoda Fabia heeft eind 2017 een update gekregen teneinde sjoemelsoftware te herstellen. De EGR-klep begeeft het binnen 2 jaar en na 110.000 km. De kosten € 970. De auto is bij de verkopende Bovag-garage in onderhoud en deze heeft de EGR-klep vervangen. Pas na de reparatie kwam u erachter dat u aanspraak had kunnen maken op coulance. Voorwaarde voor deze coulance is wel dat de reparatie wordt uitgevoerd door de Skoda-dealer.

Nu u de auto heeft laten repareren bij een niet- Skoda dealer, kunt u geen aanspraak maken op deze coulance. Immers, voorwaarde voor coulance is dat de reparatie wordt uitgevoerd door een Skoda-dealer. U kunt voor deze coulance dan ook niet terecht bij de Skoda-dealer.
U had echter wel van de Bovag onderhoudsgarage mogen verwachten dat zij in ieder geval op de hoogte waren dat de problemen die u met uw Skoda had, vaker voorkomen.
Het probleem staat namelijk niet op zichzelf. De Bovag garage had hier van tevoren navraag naar kunnen doen. Daarom mag u van deze dealer vragen om met u mee te denken en te kijken naar een oplossing.

Komt u er niet uit met uw garage dan kunt u dit aan de Geschillencommissie Voertuigen voorleggen. Zie deze link