Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol Italië

Vraag gesteld door J. Smitmans op 17 juni 2019

Net terug van autovakantie in Italië wil ik graag het volgende gebeuren aan u voorleggen:

Op donderdag 6 juni reed ik zonder onderbrekeing van Meran via de tolautosnelweg naar Bologna. Na Meran heb ik keurig een tolticket gepakt bij het begin van de tolweg. Bij de afrit bij Bologna ging ik in de "Carte" rij staan waar (onbemand) met creditcard de tol betaald kon worden. Het tolticket leek daar echter om een of andere reden niet door de automaat herkend te worden en kwam weer naar buiten (er stond enkel Italiaanse tekst op het scherm, maar dat kon ik er nog wel uit opmaken), terwijl er niks vreemds met het eerder verkregen tolticket was gebeurd. Daarna deed ik toch maar de creditcard (Mastercard) in de automaat om zo proberen te betalen, maar ook deze kwam weer terug uit de automaat. Voordat ik ook maar kon gaan bedenken hoe ik dit nu moest gaan oplossen, ging de slagboom opeens omhoog en kreeg ik een lange bon uit de automaat mee welke ik meenam, in de veronderstelling dat de betaling dan toch op de een of andere manier had plaatsgevonden en ik kon dus "gewoon" doorrijden. Naderhand bekeek ik de bon en zag erop vermeld staan dat de tol "unpaid" was en dat deze binnen 15 dagen moet worden overgemaakt, mij tevens realiserende dat het bedrag van € 55 wel erg hoog was t.o.v. de eigenlijk verschuldigde tol.

Ik las ook op internet dat ik zeker niet de enige ben die dit gekke voorval in Italië is overkomen en ik zal ook vast niet de laatste zijn.

Ik wilde de tol dus keurig met creditcard betalen, maar werd met deze gekke situatie geconfronteerd, wat toch wel een naar gevoel heeft gegeven de rest van de vakantie, omdat ik het gewoon hartstikke oneerlijk vind om onterecht als "wanbetaler" te worden neergezet en ik dit nu nog moet zien af te handelen

Mijn concrete vraag is dan ook, wat kan hier nou fout gegaan zijn en wat moet ik hier nu mee?
(ik dien deze week te betalen volgens de bon).

In afwachting van uw reactie, alvast bedankt.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in Italië geprobeerd tol te betalen. Dit lukte echter niet. Nu heeft u een betaalverzoek ontvangen voor een hoger bedrag dan de tol die u voor het traject betaald zou hebben als de betaling wel ter plaatse was gelukt.

U kunt bezwaar maken als u kunt aantonen dat een onjuist bedrag in rekening is gebracht en de betaling niet mogelijk was wegens het niet functioneren van het betaalsysteem ter plaatse. U kunt uw correspondentie richten aan:

Autostrade per l'Italia - Società per azioni
Via Alberto Bergamini 50
00159 Roma
autostrade.it

Indien u geen reactie krijgt of niet de gewenste reactie kunt u zich wenden tot het ECC (het Europees Consumenten Centrum). Zij kunnen hierin bemiddelen.

Meer informatie over tol in Italië vindt u op onze website.