Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring gehad in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 juni 2019

Ik heb vorig jaar in duitsland te hard gereden een bekeuring gekregen netjes betaald. +/- 4 maanden later een brief gekregen dat ik mijn rijbewijs moet opsturen die zou ik dan een dag later weer terug krijgen doe ik dat niet riskeer ik een gevangenis straf .... of weer en geld boete. Maar een rijbewijs is een Nederlands staats document en dat mag ik niet zomaar versturen, raakt dit zoek ben ik verantwoordelijk daar voor en krijg zelfs een boete en ik moet weer een nieuw rijbewijs aanvragen.  nu heb ik een duitse kennis die voor mij is gaan nabellen en die wist mij te vertellen dat ik stond geregistreerd bij interpol europees word gezocht (waar gaat het over) maar ben zelf naar de politie in mijn woonplaats gegaan en die lagen helemaal in een deuk. er werd mij ook gezegd dan moet je even!!!! naar het desbetreffende bureau rijden in Karlsruhe.... Wat kan ik hier mee hebben jullie voor een een duidend antwoord op mij vraag of wat kunnen jullie voor mijn doen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen vanuit Duitsland. U heeft deze betaald. Nu ontvangt u een bericht over het inleveren van uw rijbewijs. U heeft hier uw vraagtekens bij.

U zult wel op de brief moeten reageren. Doet u dit niet, dan kan dit inderdaad leiden tot een nieuwe boete of andere maatregelen. Het rijverbod zal op hoe dan ook afgehandeld moeten worden. U mag uw rijbewijs opsturen. De rijontzegging geldt niet in Nederland. U kunt echter wel beboet worden mocht als u uw rijbewijs niet kunt tonen.

Naast de mogelijkheid om het rijbewijs op te sturen (aangetekend), kunt u er ook voor kiezen om naar de deelstaat af te reizen waar u de overtreding heeft begaan (zie brief). Daar kunt u bij een zogenaamde Bussgeldstelle/ Bussgeldbeörde een aantekening laten zetten met betrekking tot het rijverbod. Het rijverbod gaat dan de volgende dag in. U kunt ook bellen met de Bussgeldstelle om te vragen naar andere mogelijkheden om uw rijontzegging te regelen.

Er bestaat ook de mogelijkheid - voor niet-ingezetene van Duitsland - om de boete te verdubbelen in plaats van het rijverbod. Neem voor al de beschikbare mogelijkheden contact op met de dossierbehandelaar, de contactgegevens staan rechts bovenaan de brief.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.