Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs/ aantekening/gezondheidsverklaring

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 april 2019

Als iemand een fysieke beperking heeft gekregen door een val, nl. de rechtervoet functioneert niet goed. Er is een enkeloperatie geweest maar deze is mislukt. En de auto, een automaat, wordt dusdanig aangepast dat er met de linkervoet gas wordt gegeven en geremd kan worden. Moet er dan een medische keuring plaatsvinden bij het verlengen van het rijbewijs? moet er een "aantekening" worden gemaakt als de auto wordt aangepast? Welke consequenties/verplichtingen zijn er dan richting verzekeraar?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een fysieke beperking aan uw rechterenkel. U rijdt in een auto met automatische transmissie, waarbij het gas- en rempedaal is aangepast, opdat u met uw linkervoet het gaspedaal en rem bedient. U vraagt zich af of u de gewijzigde fysieke situatie door moet geven aan het CBR als aan uw autoverzekeraar.

Autoverzekeraar
In een dergelijk geval is het in principe niet noodzakelijk om de gewijzigde situatie bediening auto door te geven aan uw verzekeraar. Dit zou anders kunnen zijn, wanneer de auto bijvoorbeeld zwaarder zou worden wegens de aanpassing. Voorts is essentieel dat uw behandelend arts/CBR heeft geoordeeld, dat u veilig een voertuig kunt besturen en ut geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden.

Aantekening rijbewijs
Wanneer u alleen nog in staat bent een automaat te rijden dient er code 1002 op uw rijbewijs te worden vermeld. Bij wijziging bediening gas pedaal (links) dient er code 2508 op het rijbewijs te worden vermeld.

Voor de regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid klikt u hier.