Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 april 2019

Ik heb een boete gekregen voor fout parkeren(feitcode R 584)in Rotterdam op 17-03-2019.Ik ben nog nooit in R.dam geweest,maar kan dat niet bewijzen. Ik heb meteen  bezwaar in gediend. Mijn vraag is welke gegevens worden er genoteerd?
Als dat alleen de overtreding,tijdstip en kenteken is kan ik niets bewijzen.Als daarentegen ook het automerk(C3) en misschien ook de kleur(wit)worden genoteerd heb ik een grote kans op toekenning van mijn bezwaar.
Ik heb deze vraag aan de politie in Amsterdam en in Rotterdam gestelt maar zij konden deze vraag niet beantwoorden, wat ik nogal vreemd vind.
Hopelijk kunt u deze vraag beantwoorden.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen voor fout parkeren in Rotterdam. U bent daar helemaal niet geweest. Daarom heeft u meteen bezwaar ingediend. Uw vraag is wat er genoteerd wordt op de bon. Wordt bijvoorbeeld ook het merk en/of de kleur op de bon gezet, buiten het kenteken?

Het is ons niet bekend wat er precies  wordt genoteerd op de bon, behalve het kenteken. 

In beroep bij de Officier van Justitie
Omdat u niet in Rotterdam was ( en ook niet uw auto) heeft u terecht bezwaar ingediend tegen de boete.  Dat u daar niet bent geweest,  is immers een geldige reden voor het maken van bezwaar.

Bewijs
Was uw auto niet ter plaatse? Dan moet u het bewijs leveren dat deze ergens anders was. Om te bewijzen dat uw auto ergens anders was, kunt u de foto opvragen bij het CJIB ( Centraal Justitieel Incasso Bureau). De politie kan de beschikking laten vernietigen als uw voertuig niet betrokken was bij de overtreding.

Na afwijzing in beroep bij de kantonrechter
Als dit niet gebeurt en u bent nog steeds van mening dat de boete onterecht is, kunt u in beroep gaan. Stuur bijvoorbeeld  de foto en foto’s van uw eigen voertuig ter vergelijking mee met het beroep. U moet nu wel de boete betalen, anders wordt de zaak niet behandeld. Mocht de kantonrechter u in het gelijk stellen dan wordt het boetebedrag terugbetaald.

Op onze website vindt u meer informatie over het stappenplan bezwaar en beroep