Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2019

Ik kreeg deze week een incasso van het NIB. Dit betrof een boete uit 2016 Florence. Volgens hun is de boete aangetekend verstuurd op 13 juli 2017  en niet opgehaald,en op 3 augustus  maar terug gestuurd naar Italië.Is bewijs van retour sturen heb ik opgevraagd en die is er. Het vreemde is dat ik in dezelfde periode nog een boete heb gehad deze wel is aangekomen en ik deze ook keurig heb betaald op 24 juli 2017. 

Hiervan is ook bewijs.
Nu na 3 jaar komt er alsnog een dikke incasso, maar wat ik niet begrijp is dat 1 boete wel aankomt en de ander niet, aangezien ik elk jaar naar Italië ga zou ik wel gek zijn om deze boetes niet te betalen.
Kan ik hier nog iets aan doen daar het NIB geen poging wil doen om mee te werken!
Ik heb een verzoek gestuurd of zij kunnen navragen of hier een foutje is gemaakt, maar zij blijven volhouden dat het er dan 2 zijn geweest. Omdat de kenmerken niet hetzelfde zijn.

Wat een andere optie kan zijn is dat de postbode 2 boetes bij had en maar 1 aankondiging achter heeft gelaten waardoor er dus 1 is blijven liggen op het postkantoor...alhoewel men dat eigenlijk ook wel moet zien op het postkantoor.
Nu wil ik de boete gewoon betalen maar niet de gerechtelijke kosten Italië van € 159,00.
De boete is ook al 192,56

Graag uw advies wat hiermee te doen

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft onlangs een aanmaning (van incassobureau NIB) ontvangen voor een verkeersboete (uit 2016) uit Florence. Het NIB geeft aan dat u het poststuk destijds niet op het postkantoor heeft opgehaald en zij hebben u het bewijs van retourzending gestuurd. In diezelfde periode in 2016 heeft u nog een Italiaanse boete gekregen, die u wel heeft ontvangen en  die u ook heeft betaald. Het NIB wil niet meewerken aan een oplossing. U vraagt wat te doen.
 
Wat doen
Een Italiaanse verkeersboete moet 360 dagen na overtreding resp. het ontvangen van de persoonsgegevens van de kentekenhouder, aan de kentekenhouder zijn toegestuurd. De verjaringstermijn voor verkeersovertredingen is 5 jaar.  Als uit het geleverde bewijs blijkt dat de boete na ommekomst van deze periode van 360 dagen is aangeboden, kunt u zich op overschrijding van deze termijn beroepen. 
 
Is dat niet het geval, dan zult u de boete moeten voldoen als het NIB bewijs heeft geleverd dat de boete aan u is verstuurd. In uw geval heeft het NIB u bewijs van retourzending gestuurd. Tegenbewijs leveren is lastig.
 
Als u de boete voldoet, dient u het openstaande boetebedrag te betalen vermeerderd met de Italiaanse procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal. Het openstaande boetebedrag is het hoogste bedrag dat in het proces-verbaal staat. Overige door het NIB gevorderde kosten hoeft u volgens Italiaanse wetgeving niet te betalen.
 
Inschakelen incassobureau
De Italiaanse autoriteiten mogen een (Nederlands) incassobureau inschakelen om openstaande boetes te innen. U kunt echter door het incassobureau niet verplicht worden te betalen, ook niet als zij naar de rechter gaan. Alleen het CJIB te Leeuwarden is bevoegd om boetes uit andere landen van de Europese Unie te innen. De Italiaanse autoriteiten kunnen de boete ter inning alsnog doorsturen naar het CJIB, indien de boete onbetaald blijft. In bepaalde gevallen kan opname in het opsporingsregister volgen.
 
Meer informatie over verkeersboete uit Italië vindt u op onze website.