Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring Italië, Florence

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 april 2019

Gisteren 24-04-2019 een verkeersboete uit Italie gekregen via de NIB:
PROCES-VERBAAL  van 03/08/2017 - Overtreding begaan op 14/06/2017

Wanneer u geen vragen meer hebt, wordt u verzocht het openstaande bedrag ad € 355,55 binnen vijf dagen na dagtekening van deze brief over te maken op NIB-bankrekeningnummer NL55 RABO 0136 8760 56 onder vermelding van vorderingsnummer 1274008. Of per IDeal / Creditcard via http://www.nibincasso.nl/direct-online-betalen/.

Mijn vraag is, moeten we deze bekeuring betalen, is het niet verjaard? We hebben hier van te voren nooit bericht van gehad.Het is bijna 2 jaar geleden, wat moeten we doen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft van een incassobureau (NIB) een aanmaning ontvangen voor een Italiaanse boete voor een verkeersovertreding van circa 2 jaar geleden. De vordering bedraagt in totaal € 355,55. U heeft niet eerder bericht ontvangen over de boete. U vraagt zich af wat te doen.

Vraag om aanvullende stukken
Ik raad u aan om bij het NIB te vragen om (a) het oorspronkelijke proces-verbaal en om (b) bewijs dat dit u destijds aangetekend is aangeboden. De Italiaanse autoriteiten moeten namelijk aantonen dat het poststuk (het proces-verbaal) u destijds aangetekend is aangeboden.
Voorts adviseer ik u aan het NIB te vragen om (c) een specificatie van het gevorderde bedrag.

Boete verjaard?
De boete moet u binnen 360 dagen na de overtreding, respectievelijk het ontvangen van de gegevens van de bestuurder, zijn toegestuurd. De verjaringstermijn voor overtreding van het Italiaans wegenverkeersreglement van vijf jaar en gaat in vanaf de datum van de overtreding resp. vanaf ontvangst van de kennisgeving van de bekeuring.
Als de (oorspronkelijke) boete later dan 360 dagen na overtreding aan u is verstuurd, bent u dus niet verplicht tot betaling.

Betalen
Als u betaalt, dient u het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal, te voldoen.  Eventuele andere kosten die het incassobureau in rekening brengt (zoals incassokosten of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.

Het NIB mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB.  

Tip: bezwaar alle correspondentie betreffende de boete goed.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.