Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlenging rijbewijs ruim voor verloopdatum

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 maart 2019

Kan ik mijn rijbewijs 11 maanden voordat het verloopt al laten verlengen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Volgend jaar wordt u 75 jaar en op die dag verloopt uw rijbewijs. Uw vraag is of u het rijbewijs al 11 maanden van tevoren kunt aanvragen, om een medische keuring uit te kunnen stellen tot uw 79ste jaar.

U kunt het rijbewijs wel eerder aanvragen maar u ontkomt niet aan een medische keuring.
Om het rijbewijs op tijd verlengd te krijgen, is het raadzaam om zeker een half jaar voor het verlopen van het rijbewijs te beginnen met de aanvraag.
 
Hieronder zal ik uitleggen wat de regels zijn voor het verlengen van het rijbewijs:

  • Van 70-75 jaar geldt: verloopt het rijbewijs als je tussen de 70 en 75 jaar bent dan wordt het rijbewijs afgegeven voor maximaal 5 jaar. Verloopt het rijbewijs als je 74 jaar bent, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. In dat geval mag je dus blijven rijden tot je 79ste zonder medische keuring.
  • 75 jaar of ouder : verloopt het rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent dan moet je bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheids Verklaring invullen en een medische keuring ondergaan. Dit geldt ook als je het rijbewijs eerder aanvraagt dan dat het rijbewijs verloopt. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril of het rijden met een automatische versnelling.

 
 Meer informatie over het verlengen rijbewijs 65+ vindt u op onze website.