Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BE-rijbewijs verlopen. Mag ik nog scooter rijden?

Vraag gesteld door B. Bos op 3 maart 2019

In 2011 heeft mijn man zijn rijbewijs verlengt. We hebben niet op de darum gelet en gingen uit van verlengen in 2021. Eind september 2018 kreeg mijn man een brief van het CBR over verlengen van zijn rijbewijs, omdat hij 70 zou worden. We hebben door verschillende persoonlijke omstandigheden verzuimd actie te ondernemen.

Eind januari zijn we alsnog aan de gang gegaan om het rijbewijs te verlengen,  maar dat gaat 4 tot 6 maanden duren. Daar hebben we ons, hoewel heel onhandig omdat ik nog werk, bij neergelegd. Naast de auto rijdt mijn man op een scooter met blauw kenteken. Zonder scooter komt hij de deur niet uit, vanwege gezondheid kan hij niet fietsen en maximaal 50 meter lopen.

Mijn vraag: mag hij met een verlopen BE-rijbewijs wel scooter rijden, of moet hij nu scooterrijles nemen en examen doen? Ik heb heel internet afgezocht, maar geen duidelijk antwoord kunnen vinden.

Kunnen jullie mij verder helpen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Nu uw rijbewijs categorie BE verlopen is, en verlenging maanden op zich zal laten wachten, vraagt u zich af of u nog wel gebruik kunt maken van uw scooter.

Rijbewijs categorie AM
Wanneer uw rijbewijs (BE) verlopen is, geldt dit evenzo voor het gedeelte AM. Ofwel; u mag pas weer met uw auto of scooter aan het verkeer deelnemen vanaf het moment u het verlengde rijbewijs kunt tonen. Wanneer u met een verlopen rijbewijs aan het verkeer deelneemt, riskeert u een boete.

Verzekering
Veel (WAM) verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden opgenomen, dat dekking bij schade is uitgesloten, indien u niet over de rijbevoegdheid beschikt. Ofwel; er geldt dan wél  dekking, wanneer u met uw verlopen rijbewijs schade zou veroorzaken. Ik adviseer u uw polisvoorwaarden hierop na te kijken, en/of hierover contact op te nemen met uw verzekeraar in kwestie.

Meer informatie over verlengen van het rijbewijs bij 65+ vindt u op onze website.