Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaarplaats camping

Vraag gesteld door J. Pruimboom op 6 februari 2019

Wij hebben in september 2015 een chalet gekocht van de eigenaar van camping Duinrand in Burgh Haamstede voor de prijs van € 49.500,00. Vorig jaar is ons duidelijk geworden dat de campingeigenaar zijn camping wil ontruimen om huisjes te gaan bouwen. Volgens de Recron voorwaarden zouden wij dan slechts recht hebben op een vergoeding van ca. € 1.800,00. In feite kunnen we het chalet naar het stort brengen omdat de meeste campings een nieuw chalet eisen op hun camping. Ik gooi zo’n € 42.500,00 in het putje.
Is dit een normale manier van handelen ? Er zijn door de eigenaar de laatste jaren tientallen nieuwe chalets verkocht.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in september 2015 van de campingeigenaar een chalet gekocht voor € 49.500. Het chalet staat op huurgrond. Nu heeft de ondernemer een herstructurering aangekondigd. U vraagt zich af wat uw rechten zijn, wanneer blijkt dat er niet langer een standplaats voor uw chalet beschikbaar is.

Verkoopprijs kampeermiddel
De koopprijs van het kampeermiddel kan niet méér zijn dan de waarde van het kampeer- middel zelf, dus zonder de grond, zonder vergoeding voor het plekje, de ligging en het uitzicht e.d. Bij het bepalen van de koopprijs is vooral van belang het merk en type van het kampeermiddel, vervolgens de afschrijving wegens leeftijd en/of de staat van onderhoud, aldus de RECRON-voorwaarden.

Vraag is of de ondernemer u destijds niet teveel heeft laten betalen voor het kampeermiddel, dan de werkelijke waarde van het kampeermiddel zelf? Want in principe zou het kampeermiddel zelf nu nog een aanzienlijke waarde moeten vertegenwoordigen. Een chalet schrijf je niet geheel af in een tijdsbestek van nog geen 3 1/2 jaar!

Herstructurering
In het geval er door de herstructurering geen plaats meer beschikbaar is voor uw kampeermiddel, dan heeft u op grond van de RECRON voorwaarden onder meer recht op een tegemoetkoming in de kosten ter verplaatsingskosten van het kampeermiddel ter grootte van € 1.482,- (artikel 12 lid 6 RECRON voorwaarden).

Geschillencommissie
Geschillen met een RECRON aangesloten camping kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie, al dan niet met behulp van uw rechtsbijstand.

Meer informatie over herstructurering op een camping vindt u op onze website.