Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wettelijke garantie nadat garantie is verlopen.

Vraag gesteld door citroenthee op 27 december 2018

Graag zou ik willen weten of ik een beroep kan doen op de wettelijke garantie nadat mijn auto het volgende probleem kreeg.
Auto een citroen Berlingo multispace diesel bwj 2015.Km stand bij aankoop 25000 .km stand nu 44000.aangekocht Juli 2017.
De fout melding die ik kreeg was.Emissie storing.lampje Add bleu lampje ging branden .kan nog 1000 km rijden.
oplossing:Nox.sensor Stikstofoxide vervangen .Sensor.Kosten €644.25..de dealer geeft niet thuis.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht uit 2015. Uw auto heeft 44000 km gereden. Nu moet er een sensor vervangen worden. De kosten wil de dealer niet vergoeden. U vraagt of u zich kunt beroepen op de wettelijke garantie.

U geeft aan dat de aankoopgarantie voorbij is. U kunt dan nog wel een beroep doen op de wet. U mag als consument nemelijk redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval betreft het een auto van drie jaar oud. Bij deze kilometerstand hoeft u met deze kosten geen rekening te houden.

U kunt de verkoper aanspreken. De verkoper zal de kosten voor de reparatie op zich moeten nemen. Citroën heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Citroën is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Citroën dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop