Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de verkeersregels bij een spitsstrook

Vraag gesteld door J. Hartendorp op 19 februari 2018

Hoe zit het met het rijden over de doorgetrokken streep, het inhalen en de verdrijvingsvlakken?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt wat de verkeersregels zijn bij het rijden op een spitstrook.

Wat is een spitsstrook
Een spitsstrook is een vluchtstrook die, tijdens drukke momenten wordt aangewezen als rijstrook. Hierbij staat dan het bord C23-01. Onderaan de pagina vindt u een afbeelding van alle borden met betrekking tot de spitsstrook.

Doorgetrokken streep
Bij een spitsstrook mag de doorgetrokken streep overschreden worden. Die doorgetrokken streep is verwarrend voor veel weggebruikers. Daarom worden spitsstroken minder goed gebruikt. Veel automobilisten weten niet zeker of je hier nu wel of niet mag wisselen van rijbaan. Dit is dus wel het geval, je mag over de streep heen om op de spitsstrook te gaan rijden of om er juist weer van af te gaan.

Rechts rijden
Bestuurders zijn verplicht om zoveel mogelijk rechts te rijden. Is de spitsstrook rechts open, dan ben je dus ook verplicht deze te gebruiken.

Inhalen
Inhalen doe je over het algemeen links. Is de spitsstrook de meest rechterrijstrook geworden, dan mag je verkeer dat op de rijstrook links rijdt niet rechts inhalen. Je moet dan dus van de spitsstrook af, links inhalen en dan weer de spitsstrook op.

Verdrijvingsvlakken en puntstukken
Je mag over de verdrijvingsvlakken en puntstukken rijden als je de spitsstrook volgt die een splitsing of samenvoeging van wegen, rijstroken of rijbanen passeert.

borden

C23-1Spitsstrook open. Dit bord geeft aan dat er vanwege grote drukte een extra rijstrook als spitsstrook is opengesteld. Je mag over de doorgetrokken streep rijden om op de spitsstrook te komen.
C23-2Spitsstrook vrijmaken. Dit bord betekent dat je de spitsstrook moet verlaten. Je mag over de doorgetrokken streep rijden om de spitsstrook te verlaten.
C23-3Einde spitsstrook. Dit bord geeft aan dat de spitsstrook gesloten is.

Meer informatie over de verkeersregels en borden vindt u op onze landeninformatie.