Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

3 x snelheidsboete (flits) binnen 5 minuten op zelfde weg

Vraag gesteld door Ab Deurman op 2 september 2015

Ik kreeg 3 administratieve sancties opgelegd wegens overschrijding van de maximum snelheid op de N361. Eén om 21.00 uur, één om 21.03 uur en één om 21.05 uur. Voor alle duidelijkheid: op dezelfde dag.
Ik woon daar niet en heb niet op zitten te letten. Blijkbaar mocht je daar (provinciale weg) maar 50 km/u en heb ik 70 km/u gereden (64, 71 en 65 km/u). Dan wordt je geflitst (niet gezien!) en krijg je een boete. Daar heb ik geen moeite mee.
Maar 3 x binnen 5 minuten op dezelfde weg? Is hier geen sprake van 1 overtreding? Bovendien 3 x administratiekosten en ik kan het bedrag niet in termijnen betalen omdat het bedragen zijn die - ieder - niet boven de €225,-- komen.
Het voelt niet goed; wordt je aangehouden door een surveillancewagen dan krijg je een boete en rij je – gewaarschuwd – verder op de juiste snelheid. Bovendien: bij 'blik op de weg' rijden ze soms wel 10 kilometer achter een auto aan en geven dan ook nooit 8 of 20 boetes voor te snel rijden?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft drie verkeersboetes ontvangen wegens overschrijding van de maximumsnelheid op de N361. U bent in vijf minuten tijd drie maal geflitst.

Het is toegestaan om meerdere flitspalen op dezelfde rechtdoorgaande weg te plaatsen. U kunt niet meerdere malen bekeurd worden voor eenzelfde overtreding, maar in dit geval kan gesteld worden dat er drie verschillende overtredingen zijn geconstateerd.

U kunt in bezwaar gaan tegen de boete. Ik verwacht dat de kans van slagen waarschijnlijk minimaal is. Een voorbeeld hiervan is een situatie waarbij twee snelheidsovertredingen binnen een tijdsbestek van 34 seconden door dezelfde automobilist in tegengestelde rijrichting werden gemaakt. De desbetreffende uitspraak vindt u hier: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBSHE:2011:BR1658.

Als er sprake is van een nieuwe verkeerssituatie en een nieuwe gedraging, waarbij u in de gelegenheid bent geweest om u aan de geldende maximumsnelheid te houden (of uw snelheid aan te passen), heeft u weinig kans met het maken van bezwaar of instellen van beroep. In dit geval bent u met een snelheid van ongeveer 70 km/u in een paar minuten een paar kilometer verder en heeft u de mogelijkheid gehad de snelheid aan te passen.

Indien u bezwaar wilt maken dan kunt u daarvoor gebruik maken van ons stappenplan bezwaar bij verkeersovertredingen.***

Reactie van ygdrasil:

U kunt zich beroepen op het principe "ne bis in idem", dat betekent dat je voor eenzelfde vergrijp nooit meer dan 1x veroordeeld kan worden.
Gezien de tijdstippen lijkt het me hier goed toepasbaar; ik heb een collega in eenzelfde situatie al eens conform geadviseerd met goed resultaat.