Stappenplan bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met een verkeersboete? Dan kunt u bezwaar maken. Hoe moet dit en waar moet dit heen, hieronder vindt u de stappen die u moet zetten. Kies allereerst hiernaast tegen welke soort boete u bezwaar wilt maken. Een wet-Mulder overtreding (deze herkent u aan de grote M op de beschikking), een transactievoorstel (herkenbaar aan een grote T op de beschikking) of een parkeerboete (naheffing parkeerbelasting).

Wet-Mulder-boete

Hieronder staan de stappen die u moet nemen als u het niet eens bent met de boete die u hebt ontvangen. Bent u het wel eens met de boete, dan moet u deze betalen met de acceptgiro die u van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) hebt gekregen. Hebt u na het lezen van het stappenplan nog vragen? Meer informatie: Bezwaar en beroep

Stap 1
Schrijf een bezwaarschrift
Geef aan waarom u het niet eens bent met de boete (beschikking). Voor het aantekenen van uw beroep kunt u gebruik maken van onze modelbrief. Sinds januari 2014 is het ook mogelijk om uw beroep digitaal aan te tekenen via de website van het Openbaar Ministerie.

Was uw auto niet ter plaatse? Dan moet u het bewijs leveren dat uw auto ergens anders was. Om te bewijzen dat uw auto ergens anders was kunt u de flitsfoto opvragen. De politie kan de beschikking laten vernietigen als uw voertuig niet betrokken was bij de overtreding. Als dit niet gebeurt en u bent nog steeds van mening dat u onterecht een boete hebt ontvangen kunt u in beroep gaan. U kunt bijvoorbeeld de flitsfoto en foto's van uw eigen voertuig ter vergelijking meesturen met uw beroep. Kunt u niet bewijzen dat de overtreding niet met uw voertuig is gemaakt dan heeft een bezwaarschrift geen kans van slagen.

Let op: Als u extra informatie opvraagt, moet u nog steeds op tijd betalen of op tijd beroep indienen.

Modelbrief bezwaar Officier van Justitie

Stap 2
Stuur uw beroepschrift naar de Officier van Justitie
Het beroepschrift moet u binnen zes weken na ontvangst van de boete versturen. Het adres is op de boete aangegeven. De Officier van Justitie heeft 16 weken de tijd om het beroepschrift te behandelen.

Stap 3
Wacht met het betalen van de boete
Als u beroep hebt ingesteld bij de officier van justitie en uw beroepschrift is ook daadwerkelijk door de officier in behandeling genomen, dan hoeft u de boete (nog) niet te betalen.

Stap 4
Uw beroep is afgewezen, ga in beroep bij de rechtbank
Na de bezwaarprocedure kunt u bij afwijzing nog in beroep gaan bij de kantonrechter. Dit moet u doen binnen zes weken na dagtekening van de afwijzing van uw bezwaar. Let op dat u het bewijs moet leveren dat de overtreding niet begaan is. Kunt u dit niet, dan heeft uw beroep geen kans. Bij het beroep moet u het boetebedrag betalen.

Stap 5
Beroep afgewezen?
Hoe hoog is de boete?

De boete is €70,- of meer: U kunt in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden door een beroepschrift te schrijven.

De boete is minder dan €70,-: U heeft geen verdere mogelijkheden meer.

Transactievoorstel

Voer onderstaande stappen uit als u het niet eens bent met het voorstel. Bent u het wel eens met het transactievoorstel? Dan moet u deze betalen met de acceptgiro die u ontvangt van het CJIB.

Stap 1
Wacht met het betalen van het transactievoorstel
Als u het bedrag via de acceptgiro betaalt, accepteert u het transactievoorstel. Er bestaat dan geen mogelijkheid meer om nog tegen het voorstel in te gaan. Hierna zijn er twee situaties mogelijk; u krijgt een tweede transactievoorstel of u krijgt een dagvaarding.

Stap 2
Wacht tot u een tweede transactievoorstel ontvangt
In sommige gevallen ontvangt u na het afwijzen van het eerste transactievoorstel een tweede voorstel van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het eerste voorstel. Door het bedrag te betalen accepteert u het voorstel. Betaalt u niet, dan ontvangt u een dagvaarding.

Stap 3
U ontvangt een dagvaarding
Als het (eerste of tweede) transactievoorstel niet betaald is, wordt de zaak overgedragen aan de Officier van Justitie. Deze bepaalt of de zaak voor de rechter komt. De dagvaarding geeft aan waarvoor en wanneer u voor de rechter moet verschijnen. Doet u dit niet dan wordt er een uitspraak gedaan zonder u.

Stap 4
U moet op een zitting verschijnen

Wanneer u voor de rechter moet verschijnen, krijgt u de mogelijkheid om u te verweren. Dit betekent dat u zelf uw verhaal mag vertellen om zo de rechter van uw gelijk te overtuigen. Zorg dat u goede bewijzen heeft! De rechter doet een uitspraak over de zaak. Hij bepaalt de hoogte van de eventuele straf, of spreekt u vrij. Het is niet verplicht om voor deze zitting een advocaat in te schakelen.

Parkeerboete

Een parkeerboete waar u het niet mee eens bent? Volg onderstaande stappen om beroep aan te tekenen. Bent u het wel eens met deze boete, dan kunt u deze betalen met de acceptgiro. De parkeerboete is een belastingaanslag vanuit de gemeente. Hierdoor wijkt de procedure af van een Wet Mulder overtreding.

Let op! Het is ook mogelijk om een parkeerboete te krijgen in de vorm van een Wet Mulder boete. Zoek op de beschikking naar een grote M. Ontbreekt deze? Dan heeft u een gemeentelijke belastingaanslag ontvangen.

Stap 1
Schrijf een beroepschrift
Geef aan waarom u het niet eens bent met de bekeuring (beschikking). Voor het maken van uw beroepschrift  kunt u gebruik maken van onze modelbrief. Let erop dat u het bewijs moet leveren dat u de overtreding niet begaan heeft.

Modelbrief beroep Officier van Justitie

Stap 2
Stuur uw beroepschrift naar de gemeente
Dit moet u binnen zes weken na ontvangt van de beschikking versturen. Het adres staat op de beschikking aangegeven.

Stap 3
Uw beroep is afgewezen, maak bezwaar bij de belastingrechter
U kunt uw beroep indienen binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het bezwaarschrift. Deze stuurt u naar de belastingkamer van het Gerechtshof te Arnhem, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag of Leeuwarden. Kijk voor het adres op de uitspraak.

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
winterbanden_200x150.jpg

Winterbandentest

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
1plus1uitgelicht_nieuw.jpg

Human Nature kleding

1+1 gratis op alle Human Nature kleding en accessoires. Alle combinaties mogelijk, goedkoopste artikel gratis.

Bestel
uitgelicht-laarzen.jpeg

Leren winterlaarzen

Nu 50% korting op (gevoerde) leren winterlaarzen. Shop nu met extra korting!

Bestel