Stappenplan bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met een verkeersboete? Dan kunt u bezwaar maken. Hoe moet dit en waar moet dit heen, hieronder vindt u de stappen die u moet zetten. Kies allereerst hiernaast tegen welke soort boete u bezwaar wilt maken. Een wet-Mulder overtreding (deze herkent u aan de grote M op de beschikking), een transactievoorstel (herkenbaar aan een grote T op de beschikking) of een parkeerboete (naheffing parkeerbelasting).

Wet-Mulder-boete

Hieronder staan de stappen die je moet nemen als je het niet eens bent met de boete die je hebt ontvangen. Ben je het wel eens met de boete, dan moet je deze betalen met de acceptgiro die je van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) hebt gekregen. Heb je na het lezen van het stappenplan nog vragen? Meer informatie: Bezwaar en beroep

Stap 1
Schrijf een bezwaarschrift
Geef aan waarom je het niet eens bent met de boete (beschikking). Voor het aantekenen van je beroep kan je gebruik maken van onze modelbrief. Sinds januari 2014 is het ook mogelijk om je beroep digitaal aan te tekenen via de website van het Openbaar Ministerie.

Was je auto niet ter plaatse? Dan moet je het bewijs leveren dat je auto ergens anders was. Om te bewijzen dat je auto ergens anders was kan je de flitsfoto opvragen bij het CJIB. De politie kan de beschikking laten vernietigen als je voertuig niet betrokken was bij de overtreding. Als dit niet gebeurt en je bent nog steeds van mening dat je onterecht een boete hebt ontvangen, kan je in beroep gaan. Je kunt bijvoorbeeld de flitsfoto en foto's van je eigen voertuig ter vergelijking meesturen met je beroep. Kan je niet bewijzen dat de overtreding niet met jouw voertuig is gemaakt, dan heeft een bezwaarschrift geen kans van slagen.

Let op: Als je extra informatie opvraagt, moet je nog steeds op tijd betalen of op tijd beroep indienen.

Modelbrief bezwaar Officier van Justitie

Stap 2
Stuur je beroepschrift naar de Officier van Justitie
Het beroepschrift moet je binnen zes weken na ontvangst van de boete versturen. Het adres is op de boete aangegeven. De Officier van Justitie heeft 16 weken de tijd om het beroepschrift te behandelen.

Stap 3
Wacht met het betalen van de boete
Als je beroep hebt ingesteld bij de officier van justitie en je beroepschrift is ook daadwerkelijk door de officier in behandeling genomen, dan hoef je de boete (nog) niet te betalen.

Stap 4
Je beroep is afgewezen, ga in beroep bij de rechtbank
Na de bezwaarprocedure kan je bij afwijzing nog in beroep gaan bij de kantonrechter. Dit moet je doen binnen zes weken na dagtekening van de afwijzing van je bezwaar. Let op dat je het bewijs moet leveren dat de overtreding niet begaan is. Kan je dit niet, dan heeft je beroep geen kans. Bij het beroep moet je het boetebedrag betalen.

Stap 5
Beroep afgewezen?
Hoe hoog is de boete?

De boete is €70,- of meer: Je kunt in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden door een beroepschrift te schrijven.

De boete is minder dan €70,-: Je heeft geen verdere mogelijkheden meer.

Transactievoorstel

Voer onderstaande stappen uit als je het niet eens bent met het voorstel. Ben je het wel eens met het transactievoorstel? Dan moet je deze betalen met de acceptgiro die je ontvangt van het CJIB.

Stap 1
Wacht met het betalen van het transactievoorstel
Als je het bedrag via de acceptgiro betaalt, accepteer je het transactievoorstel. Er bestaat dan geen mogelijkheid meer om nog tegen het voorstel in te gaan. Hierna zijn er twee situaties mogelijk; je krijgt een tweede transactievoorstel of je krijgt een dagvaarding.

Stap 2
Wacht tot je een tweede transactievoorstel ontvangt
In sommige gevallen ontvang je na het afwijzen van het eerste transactievoorstel een tweede voorstel van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het eerste voorstel. Door het bedrag te betalen accepteer je het voorstel. Betaal je niet, dan ontvang je een dagvaarding.

Stap 3
Je ontvangt een dagvaarding
Als het (eerste of tweede) transactievoorstel niet betaald is, wordt de zaak overgedragen aan de Officier van Justitie. Deze bepaalt of de zaak voor de rechter komt. De dagvaarding geeft aan waarvoor en wanneer je voor de rechter moet verschijnen. Doe je dit niet dan wordt er een uitspraak gedaan zonder jou.

Stap 4
Je moet op een zitting verschijnen

Wanneer je voor de rechter moet verschijnen, krijg je de mogelijkheid om je te verweren. Dit betekent dat je zelf je verhaal mag vertellen om zo de rechter van jouw gelijk te overtuigen. Zorg dat je goede bewijzen hebt! De rechter doet een uitspraak over de zaak. Hij bepaalt de hoogte van de eventuele straf, of spreekt je vrij. Het is niet verplicht om voor deze zitting een advocaat in te schakelen.

Parkeerboete

Een parkeerboete waar je het niet mee eens bent? Volg onderstaande stappen om beroep aan te tekenen. Ben je het wel eens met deze boete, dan kan je deze betalen met de acceptgiro. De parkeerboete is een belastingaanslag vanuit de gemeente. Hierdoor wijkt de procedure af van een Wet Mulder overtreding.

Let op! Het is ook mogelijk om een parkeerboete te krijgen in de vorm van een Wet Mulder boete. Zoek op de beschikking naar een grote M. Ontbreekt deze? Dan heb je een gemeentelijke belastingaanslag ontvangen.

Stap 1
Schrijf een beroepschrift
Geef aan waarom je het niet eens bent met de bekeuring (beschikking). Voor het maken van je beroepschrift  kan je gebruik maken van onze modelbrief. Let erop dat je het bewijs moet leveren dat je de overtreding niet begaan hebt.

Modelbrief beroep Officier van Justitie

Stap 2
Stuur je beroepschrift naar de gemeente
Dit moet je binnen zes weken na ontvangt van de beschikking versturen. Het adres staat op de beschikking aangegeven.

Stap 3
Je beroep is afgewezen, maak bezwaar bij de belastingrechter
Je kunt je beroep indienen binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het bezwaarschrift. Deze stuur je naar de belastingkamer van het Gerechtshof te Arnhem, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag of Leeuwarden. Kijk voor het adres op de uitspraak.

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
trouwe-ledenvoordeel-200x150.jpg

Trouwe-Ledenvoordeel

Op basis van de duur van je lidmaatschap ontvang je Trouwe-Ledenvoordeel. Hierbij geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel! Bekijk snel jouw voordelen.

Bekijk jouw voordelen
2015EHBO-kit_200_150.jpg

Cadeautje al gehaald?

Lever je oude lidmaat- schapspas in bij de ANWB-winkel en neem je cadeautje gelijk mee.

Zoek winkel
Garage beoordelingen

Garagereviews

Beoordeel je garage en maak kans het bedrag van je laatste garagebezoek van de ANWB terug te krijgen.

Beoordeel zelf