Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rijbewijs B1

Vraag gesteld door HenriJR op 2 februari 2018

Mijn rijbewijs is vernieuwd. Daar staat nu een nieuwe categorie op: B1. Die is niet ingevuld, oftewel: die is niet geldig. Nu rij ik toevallig in een auto uit die categorie (bestelwagen). De ambtenaar die ik er naar vroeg zei dat deze categorie niet bestond in Nederland, dus hier hoef ik er geen problemen mee te verwachten. Maar hoe zit dat dan in het buitenland? In welke landen kennen ze deze categorie wel? En mag ik daar dan niet rijden met mijn auto? Daar had de ambtenaar geen antwoord op. Jullie wel? Voor de volledigheid: naast het rijbewijs B heb ik ook C, D en E.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een rijbewijs ontvangen waar de cetegorie B1 op is aangegeven.

De informatie van de Rijksoverheid geeft hierover het volgende aan:

"Europese wetgeving schrijft alle categorieën voor die op de achterzijde van het rijbewijs worden voorgedrukt. Vandaar dat de categorie B1 zichtbaar is op de achterzijde van het rijbewijs. In sommige EU landen is de categorie B1 te halen, bijvoorbeeld in Frankrijk. Het is niet mogelijk om deze categorie in Nederland te behalen en om deze reden wordt de categorie B1 niet gevuld op het Nederlandse rijbewijs. De minimumleeftijd voor de categorie B1 is 16 jaar. Het gaat bij deze categorie om vierwielers met een lege massa ten hoogste van 400 kg, exclusief de massa van de accu’s in elektrische voertuigen, en met een netto maximum vermogen van ten hoogste 15 kW."

U vindt hier tevens de overige categorien beschreven waarvoor u een rijbevoegdheid heeft. Het Nederlandse rijbwijs bepaald ook in het buitenland uw rijbevoegdheid.