Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

boete niet dragen helm

Vraag gesteld door Jelipman op 29 augustus 2018

Mag de politie een boete uitschrijven voor het niet dragen van een helm wanneer je op je stilstaande 45 km scooter zit, waarvan de motor draait. Je bent dus niet aan het rijden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen voor het net als bestuurder van een brommer niet dragen van een goedgekeurde helm, ondanks dat u niet aan het verkeer deelnam.

Kunt u mij de situatie omschrijven, waaronder de verbalisant de boete heeft uitgeschreven?***

Reactie van Jelipman:

Ik zat op mijn stilstaande scooter met de motor draaiend. Ik was aan het praten met iemand. Ik had mijn helm niet op. Hiervoor heb ik een boete gekregen.***

Reactie van Michiel Claesen:

Begaf u zich met de bromscooter op de stoep? Op de weg? Waar begaf uw gesprekspartner zich?***

Reactie van Michiel Claesen:

Formeel gezien wordt u - ook al staat u stil, en bent u in gesprek - volgens de wet aangemerkt als bestuurder van een bromfiets. Derhalve dient u een goedgekeurde helm te dragen (art 60 RVV), en kan een verbalisant hiervoor beboeten.

Uiteraard staat het u vrij om de boete te betwisten.

Meer informatie over beroep en bezwaar vindt u op onze website.***

Reactie van Michiel Claesen:

Bij nader inzien raad ik u toch aan bezwaar aan te tekenen. Kan me zo voorstellen dat een rechter het onredelijk acht voor een dergelijke overtreding een proces-verbaal uit te schrijven.

Mocht u bezwaar aantekenen/ in beroep gaan tegen de beschikking, dan zou ik het zeer op prijs stellen wanneer u mij te zijner tijd de uitkomst laat weten.